Neljästä tekstiviestistä 20 vuotta linnaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Neljästä tekstiviestistä 20 vuotta linnaa

Kuningasperheen kunnian loukkaamisesta saa Thaimaassa järisyttäviä tuomioita.

Kuningasperheen kunnian loukkaamisesta saa Thaimaassa järisyttäviä tuomioita.

Eläkkeellä oleva ja sairas rekkakuski Ampol Tangnoppakul, 61, tuomittiin viime vuoden lopulla 20 vuodeksi vankilaan. Hän oli lähettänyt entisen pääministerin sihteerille neljä tekstiviestiä, joiden oikeus katsoi mustaavan kuningatar Sirikitin mainetta.

Monarkiaa suojeleva majesteettirikoslaki määrää yksittäisestä rikkomuksesta jopa 15 vuotta vankeutta. Rikkomukseksi käy mikä tahansa lausunto tai ilmaus, joka oikeuden mielestä loukkaa kuninkaan, kuningattaren, kruununperijän tai sijaishallitsijan kunniaa.

Vuosina 1984-2004 majesteettirikostuomioita tuli keskimäärin alle viisi vuodessa, mutta vuoden 2006 sotilasvallankaappauksen jälkeen niiden määrä on räjähtänyt.

Itsesensuuri rehottaa

Vuonna 2007 Thaimaassa langetettiin peräti 126 majesteettirikostuomiota, yhdysvaltalainen tutkija David Streckfuss kertoo.

"Nykyjärjestelmän pysyvyyttä puolustavat ihmiset ovat selvästikin panikoineet, mikä on johtanut majesteettirikoslain mielivaltaiseen käyttöön", hän arvioi.

Kaikkia majesteettirikostuomioita ei julkisteta, joten niiden todellinen määrä jää hämäräksi.

"Majesteettirikoslaki johtaa itsesensuuriin. Ihmiset eivät uskalla puhua", toimittaja Pravit Rojanaphruk sanoo.

Pravit luki hiljan suositulta vaihtoehtonettisivulta uutisen, että häntä vastaan kaavaillaan majesteettirikossyytettä. Pravitin "rikos" on se, että hän on kirjoittanut artikkeleita, jotka kyseenalaistavat majesteettirikoslain liiallisen käytön.

Vastustus kasvaa

Majesteettirikoslakia on jo vuosia kiivaasti vastustettu Facebookissa, blogeissa ja muilla nettisivuilla, ja nyt erityisesti rekkakuski Ampolin 20 vuoden tuomio on järkyttänyt ihmisiä, bangkokilaisen Chulalongkornin yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Punagtohong Pawakapan sanoo.

"Ihmiset ovat sydämistyneitä, koska heidän on helppo samastua Ampolin tilanteeseen. Tekstiviestien lähettäminen on arkipäiväistä, ja siitä tuli 20 vuoden tuomio. Jopa konservatiiviset ja monarkiaa kannattavat thaimaalaiset ovat järkyttyneitä", Punagtohong kertoo.

Thaimaassa on nyt siviilihallitus, mutta armeijan asema on edelleen vahva. Asevoimien komentaja Prayuth Chan-ocha otti viime vuoden lopulla kantaa majesteettirikoslakiin:

"Henkilökohtaisesti koen, ettei meidän pitäisi puhua tästä. Jos ihmiset pitävät Thaimaan lakia epäreiluna tai liian ankarana, heillä on vapaus muuttaa ulkomaille", kenraali lausui.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia