Naurua traumojen käsittelemiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naurua traumojen käsittelemiseen

Roosa Hannikaisen Klovnit ilman Rajoja -yhdistys tarjoaa naurua avuksi traumoista kärsiville lapsille ja nuorille.

Ammattilaisklovni Roosa Hannikaiselle vapaaehtoiset sirkusprojektit ovat keino toteuttaa pienestä asti palanutta halua parantaa maailmaa. Hän on uransa aikana vetänyt työpajoja lapsisotilaille Ugandassa ja esiintynyt ihmiskaupan uhreille Nepalissa, kirjoittaa Arto Kekkonen Pax-verkkolehdessä.

Hannikainen on ollut mukana perustamassa Suomeen Klovnit ilman Rajoja -yhdistystä. Yhdistykseen kuuluvien tavoitteena on yksinkertaisesti tuottaa iloa niille, joiden parissa he työskentelevät.

Ensimmäisenä klovniprojektinsa Hannikainen toteutti vuonna 2006 ugandalaisen Lord's Resistance Army -sissiliikkeen kynsistä paenneiden nuorten parissa. Hän opetti nuorille fyysistä teatteri-ilmaisua ja piti esityksiä. Projektin tavoitteena oli tarjota suuria traumoja saaneille ja kovia kokeneille nuorille tapoja traumojen käsittelemiseen ja tunteiden esittämisen.

Vaikka Ugandan projektista ei tarvittavan rahoituksen ja ohjauksen puuttumisen vuoksi syntynytkään suunniteltua pysyvää teatteriryhmää, oli projekti Hannikaisen mielestä kuitenkin onnistunut. Entisille lapsisotilaille vedettyjen, muun muassa seksuaalisuutta ja tulevaisuudensuunnitelmia käsittelevien keskustelupiirien avoin lähestymistapa toimi, ja nuoret kertoivat, että ensi kertaa länsimaalaisten vetämä projekti ei tuntunut paapovalta tai ylhäältä annetulta.

Suomen Klovnit ilman Rajoja -yhdistyksessä on nyt kymmenkunta aktiivista jäsentä. Tällä hetkellä yhdistys keskittyy Suomen lähialueille ja tekee matkoja Viron lastenkoteihin ja Venäjän Karjalaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia