Naisten terveys on paras sijoitus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten terveys on paras sijoitus

Taantuma uhkaa terveyden ja koulutuksen alalla saavutettuja voittoja kehitysmaissa, ja naiset ja tytöt ovat suurimmassa vaarassa. Panostaminen heidän hyvinvointiinsa edistäisi talouden elpymistä ja tasa-arvoista kasvua.

Taantuma uhkaa terveyden ja koulutuksen alalla saavutettuja voittoja kehitysmaissa, ja naiset ja tytöt ovat suurimmassa vaarassa. Panostaminen heidän hyvinvointiinsa edistäisi talouden elpymistä ja tasa-arvoista kasvua.

Ennen talouskriisiäkin naiset ja tytöt olivat maailman köyhien enemmistö. Nyt köyhtyminen vain kiihtyy ja varsinkin raskaana olevien terveyttä uhkaa moni vaara.

Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat komplikaatiot ovat naisten suurin kuolinsyy kehitysmaissa.

Noin 200 miljoonaa naista haluaisi päättää lapsiluvustaan, mutta he eivät saa turvallista ja tehokasta ehkäisyä. Äitiyteen kuoleminen on terveyden alalla maailman pahin epäoikeudenmukaisuus. Äitiyskuolemista 99 prosenttia tapahtuu vähiten kehittyneissä maissa, joissa menehtyy yli puoli miljoonaa naista vuodessa.

Rikkaiden ja köyhien maiden välinen terveyskuilu syvenee entisestään, ellei sosiaalista panostusta lisätä, saavutettua edistystä turvata ja naisten elämää pelastavien hoitojen saantia taata.

Maailma menettää arviolta 10,6 miljardia euroa tuottavuudesta vuodessa, koska naiset ja vastasyntyneet kuolevat raskauden tai synnytyksen aikana. Useimmat näistä kuolemista voitaisiin estää. Äitiyskuolema ei ole sairaus, johon pitäisi löytää hoito. Sen estämiseen on jo olemassa toimivia keinoja.

Maissa, joissa naisille on tarjolla lisääntymisterveyden palveluita, kuten syntyvyyden säännöstelyä, ammattitaitoista apua synnytyksessä sekä tehokasta akuuttien tapausten ja vastasyntyneiden hoitoa, naiset säilyvät hengissä ja äitiyskuolemat ja vastasyntyneiden menehtyminen ovat harvinaisia.

Lisääntymisterveyden hoito, erityisesti syntyvyyden säännöstely ja äitien terveyspalvelut, auttaa naisia ja tyttöjä välttämään epätoivottuja tai liian aikaisia raskauksia, vaarallisia abortteja ja raskauteen liittyvää vammautumista.

Tämä takaa, että naiset pysyvät terveempinä, ovat tuottavampia ja heillä on enemmän mahdollisuuksia kouluttautua ja saada työtä kuin jos näitä palveluita ei olisi. Näin he hyödyttävät perheitä, yhteisöjä ja kokonaisia kansakuntia.

Lisääntymisterveyden palvelut antavat naisille ja tytöille vallan päättää omasta kohtalostaan ja tilaisuuden voittaa köyhyyden. Takaamalla kaikille maailman ihmisille lisääntymisterveyden palvelut vähennämme sairauden maailmalle aiheuttamaa kuormitusta, edistämme tasa-arvoa ja kitkemme köyhyyttä.

Verrattuna hiljattain annettuun pankkitukeen lisääntymisterveyteen panostaminen on kannattavaa. Jokainen syntyvyyden säännöstelypalveluihin sijoitettu euro säästää 2,8 euroa terveydenhoitokuluja ja pitkällä aikavälillä 22 euroa muihin sosiaalipalveluihin, kuten koulutukseen, asumiseen ja sanitaatioon käytettyjä varoja.

On arvioitu, että syntyvyyden säännöstely voisi vähentää äitiyskuolemia 40 prosenttia.

Nykymaailma on niin monimutkainen, ettei ongelmia voi erottaa yhteyksistään. Kun äiti kuolee, kun orpolapsi ei saa tarpeeksi ravintoa, kun tyttölapsi varttuu ilman mahdollisuuksia, seuraukset ulottuvat laajemmalle kuin näiden ihmisten elämään. Koko yhteiskunta kärsii, ja mahdollisuudet saavuttaa rauhaa ja vaurautta heikkenevät.

Matkustaessani ympäri maailmaa olen nähnyt kuinka uskomattoman sitkeitä naiset ovat kriisiaikana. He tekevät mitä hyvänsä turvatakseen lastensa terveyden. Naiset ovat perheiden ja yhteisöjen koossa pitävä voima. He ovat myös talouden moottoreita. Useimmissa kehitysmaissa naiset tekevät suurimman osan maataloustyöstä ja pyörittävät pienyrityksiä, jotka ylläpitävät kansantalouksia.

Panostaminen naisten oikeuksiin ja terveyteen on älykkäin sijoitus näinä vaikeina aikoina. Se edistää talouden elpymistä ja talouskasvua, joka vähentää eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia