Naisten osallistuminen etenee Nepalissa hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten osallistuminen etenee Nepalissa hitaasti

Tasa-arvo on muotia lehdissä ja kansalaisjärjestöissä, mutta käytännössä nepalilaisten naisten odotetaan yhä jäävän kotiin.

Nepalin lehdet pullistelevat reportaaseja menestyneistä naisista, ja kansalaisjärjestöissä tasa-arvo on mantra, jota toistetaan projektista toiseen. Käytännössä harva nainen kuitenkaan tekee uraa kodin ulkopuolella, kirjoittavat Emmi Oksanen ja Antti Karjalainen reportaasissaan.

Naisten osallistumisen tiellä ovat perinteiset syyt, kuten vanhemman sukupolven epäluulot, miesten pelot ja äitiyden vaatimukset. Naisten oletetaan työskentelevän kodin sisällä, ei ulkopuolella.

"Vanhempani eivät pitäneet siitä, kun etsin töitä hotelleista. Heidän mielestään olin menossa väärään suuntaan kun halusin työskennellä vieraiden ihmisten parissa", kertoo retkiopastoimiston puhelinvaihteessa työskentelevä Rupa Raut.

Naisten asemaa pyritään kuitenkin jatkuvasti parantamaan esimerkiksi kehitysyhteistyöllä. Esimerkiksi Bhardaun kylässä on onnistuttu pankkihankkeessa, joka on koonnut yhteen kylän naisia.

"Kyläpankin myötä olen tutustunut kaikkiin kylän naisiin. Nyt voimme puhua kaikista asioista ja vaikeistakin sosiaalisista ongelmista, kuten perheväkivallasta", kertoo kyläpankin sihteeri Durga KC.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia