Naisjärjestöt pettyneitä YK:n tasa-arvojulistukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisjärjestöt pettyneitä YK:n tasa-arvojulistukseen

Maanantaina annettu julistus muotoiltiin suljettujen ovien takana, eikä tuloksena ole kunnianhimoisia tavoitteita, järjestöt kritisoivat.

Maailman maat ovat luvanneet YK:n johdolla poistaa sukupuolten välisen epätasa-arvon vuoteen 2030 mennessä. Monet naisjärjestöt ovat kuitenkin pettyneitä julistukseen, joka annettiin maanantaina YK:n vuotuisessa naisten asemaa käsittelevän toimikunnan CSW:n kokouksessa.

"Teksti on heikko eikä mene riittävän pitkälle kohti muutosta, joka tarvitaan tasa-arvon saavuttamiseen. Me, maailman naiset kaikessa moninaisuudessamme, ansaitsemme paljon parempaa. Ansaitsemme, että siirrätte sivuun ideologiset, poliittiset ja uskonnolliset erimielisyytenne ja tunnustatte täysin tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet ja sukupuolisen oikeudenmukaisuuden. Ei vähempää", sanoi kokouksen avauksessa puhunut kansainvälisen naisten oikeuksien ja kestävän kehityksen järjestön Awidin johtaja Lydia Alpizar.

Hän muistutti, ettei oikeuksia voi valikoida ja ettei seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksilla pitäisi käydä kauppaa.

Järjestöjä on närästänyt erityisesti se, että julistus suunniteltiin suljettujen ovien takana. Tavallisesti se on annettu vasta pariviikkoisen kokouksen jälkeen, ja kansalaisyhteiskunta on otettu suunnitteluun mukaan, kertoo Guardian-lehti.

Lähes tuhat naisten järjestöä julkaisi jo etukäteen kannanoton, jossa kritisoitiin julistuksen kunnianhimon puutetta ja esitettiin pelko siitä, että se vie naisten oikeuksia taaksepäin. Kannanoton mukaan julistuksessa pitäisi esimerkiksi yksiselitteisemmin sitoutua tasa-arvoon, naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseen ja heidän ihmisoikeuksiensa toteuttamiseen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun maailman maat sitoutuivat edistämään naisten oikeuksia Pekingissä. YK:n pääsihteerin tuoreen raportin mukaan tasa-arvo on kuitenkin edennyt 20 vuoden aikana liian hitaasti. Myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on laskenut, että nykyvauhdilla kestää 81 vuotta, ennen kuin naiset ja miehet osallistuvat yhtä aktiivisesti talouselämään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia