Naisilla pieni rooli rauhasta sovittaessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisilla pieni rooli rauhasta sovittaessa

Naisten osallistumisen tärkeys rauhaprosesseihin on tunnustettu, mutta yhä suurin osa neuvottelijoista on miehiä.

Naisten johtamat rauhaprosessit ovat yhä harvinaisia, kirjoittaa KATU.net. Vaikka naisten keskeinen ja ainutlaatuinen rooli rauhanrakennuksessa on tunnistettu, ovat naiset edelleen korkean tason rauhanneuvotteluissa heikosti edustettuina.

Amerikkalaisen Institute for Inclusive Securityn viime tammikuussa pidettyyn keskustelutilaisuuteen osallistuneiden neuvotteluasiantuntijoiden mukaan naiset tuovat neuvotteluihin lisäarvoa ja rauhanprosessiin lisää legitimiteettiä.

YK:n naistenrahasto UNIFEMin vuonna 2010 tehty tutkimus kertoo, että kuitenkin vain 10 % neuvottelijoista ja 3 % rauhansopimusten allekirjoittajista on naisia, eikä YK esimerkiksi ole koskaan nimittänyt pääneuvottelijaksi naista, mainitaan tilaisuuden pohjalta laaditussa raportissa.

Naisten osallisuutta rauhaprosesseissa kartoittaneen keskustelutilaisuuden osallistujat korostavat useiden toimijoiden osallistumisen tärkeyttä sekä kattavan ja pitkälle ulottuvan näkökulman roolia neuvottelujen onnistumisessa. Heidän mukaan naiset voisivat mukana olollaan varmistaa keskittymisen laajempiin prioriteetteihin ja tarpeisiin, mikä tekisi rauhasopimuksista kestävämpiä ja helpommin toteutettavia

Koska naiset pitävät usein vallan tasapainottamista tärkeänä, voisivat he olla neuvotteluissa hyödyksi erityisesti marginalisoitujen ja itsensä voimattomiksi tuntevien ryhmien tarpeiden tunnistamisessa, arvioivat asiantuntijat. Asiantuntijat muistuttavat myös, että monissa kulttuureissa naiset koetaan vähemmän uhkaaviksi, mistä syystä he sopivat hyvin johtamaan vaikeita keskusteluita neuvottelijoiden välillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia