Naiset pyrkivät Sierra Leonen parlamenttiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset pyrkivät Sierra Leonen parlamenttiin

Naisen pyrkiminen politiikkaan aiheuttaa Sierra Leonessa ihmetystä ja jotkut tuomitsevat sen. Monen naisehdokkaan tie katkeaakin jo esivaaleissa puolueen tuen puuttumiseen. Myös vaalitavan muutos tulee vaikeuttamaan naisten pääsyä parlamenttiin.

Freetown, 23.07.07 (IPS) - Kun Iyesha Josiah sanoi ihmisille viime vuonna, että elokuun 2007 vaalien jälkeen hän olisi Sierra Leonen parlamentin jäsen hänen luultiin laskevan leikkiä.

Naisen pyrkiminen politiikkaan aiheuttaa tässä Länsi-Afrikan maassa ihmetystä ja jotkut tuomitsevat sen. Josiah on kuitenkin kokenut naisten oikeuksien puolustaja ja lukutaitokampanjan aktiivi.

Josiah ei pelännyt yrittämistä politiikkaan, jota pidetään miesten valtakuntana. Yritys tyssäsi kuitenkin lyhyeen, kun hän ei saanut puolueensa tukea esivaaleissa tapahtuneiden epäselvyyksien vuoksi.

Monet naisehdokkaat joutuvat ennen elokuun 11. päivän vaaleja kokemaan saman kuin Josiah.

Presidentin- ja parlamenttivaalit ovat vasta toiset vuonna 2002 päättyneen 11 vuotta kestäneen raa'an sisällissodan jälkeen.

Ehdokkaita on 572, heistä naisia on 64.

Naisten pääsyä parlamenttiin tulee vaikeuttamaan vaalitavan muutos.

Vuosien 2002 ja 1996 vaaleissa käytettiin suhteellista vaalitapaa. Sitä pidetään naisille edullisena, kun pienelläkin äänimäärällä voi onnistua pääsemään läpi. Naisten määrä parlamentissa kolminkertaistui viime vaaleissa, ja he saivat 14 paikkaa 124:sta.

Uudessa enemmistövaalissa jokaisesta vaalipiiristä valituksi tulee vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Naisten poliittista osallistumista tukevan kansalaisjärjestön Nemata Eshun-Baiden sanoo pelkäävänsä, että naisten on tämän vuoksi vaikeampi tulla valituksi.

Naisten osallistumista politiikkaan jarruttaa myös uskomus, että naisen paikka on lieden ääressä. Maassa laajasti sovelletun perinteisen afrikkalaisen lain mukaan nainen on miehensä omaisuutta.

Hyvää hallintoa ajavan kansalaisjärjestön Valnora Edwin kertoo, että maan eteläosassa kyläpäälliköt ovat sanoneet estävänsä naisten politikoinnin, koska he eivät silloin kunnioita miehiä.

Sierra Leonessa on nyt kolme naisministeriä ja vaalikomission puheenjohtaja on nainen, mutta yksikään puolue ei ole nimennyt presidentinvaaleihin naisehdokasta.

"Elämme patriarkaatissa. Kaikki päätökset ovat miesten tekemiä eikä heitä saa helposti muuttamaan mieltään", Josiah sanoo.

Naisjärjestöt ajavat kolmasosan parlamenttipaikoista varaamista naisille, koska ne ajattelevat heidän voivan näin vaikuttaa päätöksiin.

Terveysministeri Abator Thomas uskoo tämän vaatimuksen toteutuvan ennen pitkää. Hänen mukaansa yhä useammat naiset ja miehet ajattelevat, että "meidän naisten paikka on myös parlamentissa".

Köyhyyden ja perinteisten uskomusten vuoksi naisten koulutustaso on huono.

Lain mukaan vaaleissa ehdokkaana olevilta vaaditaan tiettyä koulutustasoa. Naiset ovat heikossa asemassa, sillä viimevuotisen YK:n inhimillisen kehityksen raportin mukaan vain yksi neljäsosa naisista osaa lukea.

"Joten jo lähtökohtaisesti vain pieni osa naisista kelpaa ehdokkaiksi", Josiah sanoo.

Enemmistövaalitapa aiheuttaa myös sen, että ehdokkailta vaaditaan entistä enemmän varoja vaalikampanjan rahoittamiseksi.

Eshun-Baidenin mukaan naisilla on miehiä vähemmän rahaa ja kampanjoinnin kalleus pelottaa heitä.

Mitä Josiah aikoo tehdä, kun oma poliitikon ura katkesi lyhyeen?

"Koulutan naisehdokkaita."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia