Naiset ahtaalla ex-neuvostomaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset ahtaalla ex-neuvostomaissa

Useampi kuin joka neljäs nainen Armeniassa on
joutunut perheenjäsenensä pahoinpitelemäksi ja kaksi kolmesta on
kokenut kotona henkistä väkivaltaa. Tilanne on tutkijoiden mukaan sama
muissa entisissä neuvotasavalloissa.


Useampi kuin joka neljäs nainen Armeniassa on joutunut perheenjäsenensä pahoinpitelemäksi ja kaksi kolmesta on kokenut kotona henkistä väkivaltaa. Tilanne on tutkijoiden mukaan sama muissa entisissä neuvotasavalloissa.

"En huomannut merkittäviä eroja Valko-Venäjän ja Ukrainan perheväkivallassa", Amnesty Internationalin tutkija Heather McGill sanoo.

"Maakohtaisia eroja näkyy siinä, miten viranomaiset suhtautuvat ongelmaan, sekä asenteissa yleensä naisiin ja perheväkivallan hyväksymiseen", hän jatkaa.

McGillin mukaan valtion tuki naisille on minimaalista Ukrainassa ja Armeniassa. Apua tarjoavat lähinnä kansalaisjärjestöt.

"Valko-Venäjän tilanne voi olla asteen parempi, koska valtio on säilyttänyt Neuvostoliitolta perimänsä holhoavat sosiaalipalvelut ja valvontajärjestelmät", tutkija sanoo.

Tietoisuutta ja lakeja kaivataan


Yhdysvaltain Michigan-Dearbornin yliopiston Armenian-tutkimuskeskuksen johtaja Ara Sanijian toivoo entisiin neuvostomaihin tiukempaa lakia suitsimaan perheväkivaltaa. Lain on toistaiseksi hyväksynyt vain Ukraina.

"Vielä tärkeämpää on kuitenkin lisätä niin naisten kuin miestenkin tietoisuutta asiasta", Sanijian muistuttaa.

"Olen tavannut Armeniassa koulutettuja naisia, jotka epäilevät länsimaista salajuonta aina, kun puhe kääntyy intiimeihin perheasioihin, kuten insestiin, perheväkivaltaan ja ehkäisyyn", Sanijian kertoo.

Lisää uusi kommentti