Naisasiaa Euroopan sydämessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisasiaa Euroopan sydämessä

Lobby European des Femmes on eurooppalaisten naisjärjestöjen keskusjärjestö, joka pyrkii edistämään naisnäkökulmaa erilaisissa organisaatioissa. Toimintaa on myös uusissa EU:n jäsenmaissa. "Turkissa korostuu ero kaupungin ja maaseudun välillä. Kunniamurha on maaseudulla vaikuttava kontrollikeino, joka on erityisen ongelmallinen", järjestössä työskentelevä Malin Björk kertoo Suomen Unifemin Akseli-lehden haastattelussa.

Lobby European des Femmes, vastaa hallintosihteeri Anne-Mari Leunis puhelimeen, ja ottaa puukengät jalastaan. Ollaan Brysselissä, kivenheiton päässä Euroopan parlamentista. EWL – LEF on kuitenkin eri vyöhykkeellä kuin muodollisemmat EU- virastot.

Vuonna 1990 perustettu EWL on eurooppalaisten naisjärjestöjen keskusjärjestö, johon kuuluu 3000 erilaista organisaatiota viidestätoista eri maasta. Valkoisessa loft-tilassa loistavat kristallikruunut ja kesäkuisena aamupäivänä se muistuttaa puuhakasta muurahaiskekoa.

- Sanalla lobbaus on usein negatiivinen kaiku. Lobbaus mielletään usein aggressiiviseksi, sillä tarkoitetaan ammattijärjestöjen harrastamaa tunnettavuuspolitiikkaa. Olemme kuitenkin naisjärjestöjen ääni, linkki päättäjien ja naisjärjestöjen välillä. Lobby ei vaadi jäsenjärjestöjensä osallistuvan kaikkiin sen kampanjoihin, vaan jäsenjärjestöt voivat valita niitä kiinnostavat erityisalueet. Tämän johdosta Lobbylla on useita erityyppisiä jäsenjärjestöjä, kuten American Jewish Women Association ja Soroptimistinaiset, kertoo Mary McPhail, järjestön ryhdikäs toiminnanjohtaja.

- Neuvottelemme erilaisten organisaatioiden kanssa ja yritämme saada ne ottamaan huomioon naisnäkökulman. Suurin osa ajastani menee kuitenkin tällä hetkellä erilaisten sponsoreiden etsimiseen, McPhail toteaa.

- Luonnollisesti teemme yhteistyötä muiden NGO- organisaatioiden kanssa. Yhteisenä foorumina toimii European Social Platform. Järjestöllä on kahdeksan vakituista työntekijää, jotka ovat keskittyneet omiin tehtäviinsä. Yhteisöllisyydestä kertoo jotain se, että ruoka-ajat vietetään yhdessä ja jokaisen syntymäpäivää juhlitaan.

Colette de Troy on keskittynyt tutkimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. – Organisoimme juuri Ruotsin suurlähetystön kanssa väkivaltaseminaarin. Mielestäni on hämmästyttävää että Suomessa parisuhteet ovat usein väkivaltaisia, de Troy sanoo.

Turkin naiset askeleen edellä

Malin Björk on käynyt neuvotteluja Maltan naisjärjestöjen kanssa. Uusien jäsenmaiden naisjärjestöt legitimoidaan EWL:n jäseniksi. Vaikka Turkin potentiaalisessa EU-jäsenyydessä on ongelmia, ovat turkkilaiset naisjärjestöt EWL:n jäseniä.

- Turkissa korostuu ero kaupungin ja maaseudun välillä. Kunniamurha on maaseudulla vaikuttava kontrollikeino, joka on erityisen ongelmallinen. Turkkilaiset naiset ovat jo EU:ssa, kun Turkin naisjärjestöt liittyivät EWL:yyn, Björk kertoo.

Pariisissa ja Sorbonnessa kansainvälisestä politiikkaa opiskellut ruotsalainen Anna Lindqvist hankkiutui EWL:n harjoittelijaksi opiskeltuaan Ranskassa.

– En oikein ystävystynyt ranskalaisten tyttöjen kanssa tai ymmärtänyt heidän näkökantaansa ja naistutkimus alkoi kiinnostaa.

Toiminnanjohtaja Mary McPhailin mukaan Brysselissä on osattava verkostoitua. - Erilaiset epäviralliset tapaamiset, kuten aamiaiset ovat tärkeitä. Pohjoismaiden Neuvosto antaa mielestäni Pohjoismaille vahvat yhteistyövalmiudet. Te suomalaiset menetitte paljon, kun menetitte Heidi Hautalan. Miten te ylipäänsä pärjäätte ilman häntä? McPhail hymyilee.

http://www.ewl.com

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia