Muuttovirta kääntyi pois Espanjasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Muuttovirta kääntyi pois Espanjasta

Vaikea taloustilanne on tehnyt Espanjan muuttoliikkeestä pitkästä aikaa tappiollisen.

Vaikea taloustilanne on tehnyt Espanjan muuttoliikkeestä pitkästä aikaa tappiollisen.

Maasta lähti viime vuonna 507 740 henkeä ja sinne muutti 457 650, tilastot kertovat. Lähteneistä 445 160 oli ulkomaalaisia, valtaosin Latinalaisen Amerikan kansalaisia.

Ennen vuonna 2008 alkanutta talouskriisiä Espanjan muuttovoitto oli useana vuonna noin 600 000 henkeä.

Espanjan työttömyys hipoi viime vuoden lopulla 23:ta prosenttia, mikä on teollisuusmaiden korkein luku. Työtä vailla oli 5,3 miljoonaa henkeä.

Työttömyys koettelee varsinkin Ecuadorista, Boliviasta ja Kolumbiasta tulleita, jotka työskentelevät rakennus- tai majoitusalalla.

Espanjassa 24 vuotta asunut Valentíniksi esittäytyvä bolivialainen näkee latinojen lähdön taustalla "sosiaalisia, poliittisia ja psykologisia tekijöitä". Monia pelottavat toimet, joita hiljan valtaan noussut oikeistolainen kansanpuolue voi kohdistaa maahanmuuttajiin, hän lisää.

Lähtö on monelle kova paikka, koska se romuttaa haaveet paremmasta elämästä, Víctor Saez Espanjassa asuvien chileläisten yhdistyksestä huomauttaa. Hänen mukaansa osa suuntaa kotimaan sijasta Britanniaan tai Pohjois-Eurooppaan paremman onnen toivossa. Työttömyys lisää myös espanjalaisten maastamuuttohaluja. Lähtijöiden joukossa on varsinkin insinöörejä, arkkitehteja, lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Moni heistäkin suuntaa Latinalaiseen Amerikkaan, jossa talouskriisi tuntuu vähemmän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia