Mosambikin vanhukset oman onnensa nojassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mosambikin vanhukset oman onnensa nojassa

Työura jatkuu hautaan saakka, moni elättää aidsin orpouttamia lapsenlapsiaan.

Carolina Poalo kuokkii kivikovaa maata päästäkseen kylvämään pitkän kuivuuden jälkeen. Mosambikissa eliniänodote on 50 vuotta, joten 65-vuotias Poalo on huomattavan iäkäs, mutta vanhuus ei merkitse helppoa elämää.

Poalon mukaan hänen kaksi tytärtään eivät auta häntä, mutta jättävät kernaasti lapsensa mummolaan.

Kansaneläke on Mosambikissa Afrikan pienin, noin neljä euroa kuussa. Summalla saa kilon paketin suolaa. Juomavedestäkin joutuu pulittamaan pari senttiä ämpäriltä.

Mosambikin sosiaalihuolto tunnetaan korruptiosta ja tehottomuudesta. Esimerkiksi eläkettä ei anomuksista huolimatta makseta läheskään kaikille siihen oikeutetuille.

Pieneksi kutistunut ja kaihin vaivaama Maria Chambale, 70, pelkää päivää, jona hän ei enää pysty työhön. "On vain jatkettava taistelua. Mitä muutakaan voisin?"

Kuten moni muukin ikäihminen, hän viljelee ruokansa pienellä maatilkulla ja käy keikkatöissä vauraamman väen viljelyksillä.

Talouskasvu ei lohduta

Maailmanpankki ennustaa Mosambikin talouden kasvavan tänä vuonna 7,5 prosenttia. Se ei lohduta vanhuksia, joista 68 prosenttia elää köyhyydessä, Janet Duffield HelpAge International -järjestöstä huomauttaa.

Kaupungissa asuvien tilanne on monesti lohduttomin. Armando Mattheus, 60, on päätynyt kadulle kerjäämään. "Aiemmin saatoin ostaa jotain pientä, mutta nyt rahat eivät riitä mihinkään", hän valittaa.

"Mosambikilaiset tekevät työtä kuolemaan asti, koska ei ole muuta vaihtoehtoa", maan sosiaali- ja taloustutkimuksen laitoksen johtaja António Francisco sanoo.

Mosambikin 24-miljoonaisesta väestöstä puolet on alle 18-vuotiaita, 60 täyttäneitä on vain viisi prosenttia. Ne, jotka muistavat 20 vuotta sitten päättyneen sisällissodan, ovat jo vähemmistönä. Joka viidenteen mosambikilaisperheeseen kuuluu kuitenkin iäkäs henkilö.

Avustusjärjestöt painostavat valtiota ottamaan vanhuksista enemmän vastuuta varsinkin, kun peräti 43 prosenttia orpolapsista on isovanhempien hoidossa. Reilu 16 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista mosambikilaisista kantaa hi-virusta.

20 euron eläkepommi?

Mosambikista löydetyt maakaasu- ja hiilivarat ennakoivat talouskasvun jatkuvan. Franciscon mielestä tuloilla pitäisi rahoittaa 20 euron minimieläke kaikille. Se söisi vain kolme prosenttia kansantuotteesta.

Ympäröivissä Afrikan maissa eläkkeiden bkt-osuus on 0,3-2 prosenttia, Suomessa noin 10 prosenttia.

Tutkimukset osoittavat kansaneläkkeen vähentävän nälkää ja köyhyyttä kehitysmaissa siksikin, että vanhusten niukoista tuloista hyötyvät myös perheenjäsenet.

Duffieldin mukaan kymmenestä Afrikan pahimmasta aids-maasta kahdeksan on alkanut jakaa vanhuksille eläkettä tai sosiaalitukea.

Mosambikin vanhustyötä johtava Felix Matusse pitää yleistä eläkettä liian kalliina. Hän muistuttaa, että yli 30 prosenttia Mosambikin budjetista tulee kehitysavusta eikä hiili- ja kaasuvaroista saada tuottoa ainakaan viiteen vuoteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia