Miljoonat pakolaislapset ovat pudonneet koulusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat pakolaislapset ovat pudonneet koulusta

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on saada yhdeksän miljoonaa pakolaislasta koulunpenkille vuoteen 2010 mennessä. Tavoitteen toteuttamiseen tarvitaan yli 150 miljoonaa euroa.

Kampanja keskittyy Sudanin, Irakin ja Kolumbian pakolaislapsiin. Näiden opintietä varten UNHCR:n on hankittava opettajia ja opetusvälineitä, mutta turvattava myös koulukyydit ja lukuisat muut välttämättömyydet vesihuoltoa myöten.

Järjestön mukaan esimerkiksi arabimaiden alueella elää yli puoli miljoonaa Irakista pakenemaan joutunutta kouluikäistä.

Libanonissa irakilaisia on noin 40 000, josta puolet lapsia, ja monelta heistä opintie on katkennut. Maan muutenkin ylikansoitettuihin peruskouluihin pakolaisia otetaan rajoitetusti, ja yksityiskoulut ovat useimmille liian kalliita.

Oppiminen ei aina ole taattua kouluun päässeillekään, sillä opetusohjelmien maakohtaiset erot vaikeuttavat oppimista.

"Englanti on vaikein oppiaine minun lapsilleni", Basrasta Libanoniin viiden lapsensa kanssa paennut Fatima sanoo. Perhe tuli Libanoniin Irakin sodan aattona 2003, mutta äidin mukaan lapset olivat olleet pois koulusta jo pari aiempaa vuotta.

Tanskan pakolaisneuvoston tuoreen selvityksen mukaan yli puolet Libanonin irakilaisperheistä ei ole laittanut lapsiaan kouluun.

Norjan pakolaisneuvoston koulutushanketta Libanonissa vetävä Robert Beer muistuttaa, että lasten koulutus tulee pakolaisperheille kalliiksi. Lisäksi moni kovia kokenut lapsi tarvitsee erityisvalmennusta hyötyäkseen uuden maan opetusohjelmasta.

Beerin projektissa jokainen pakolaislapsi testataan, ja tälle räätälöidään tukiohjelma. Sen on määrä täyttää havaitut tiedolliset aukot niin, että lapsi kykenee seuraamaan normaalin koulun opetusta.

Kansalaisjärjestöt muistuttavat, että pakolaislapset tarvitsevat usein myös psykologin ja lääkärin apua.

"Väkivalta on aiheuttanut ongelmia irakilaislapsille. Lisäksi moni kokee, ettei ole tervetullut tänne Libanoniin", Insan-avustusjärjestön johtaja Charles Nasrallah sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia