Mikrobien vahvistuminen voi tappaa miljoonia kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mikrobien vahvistuminen voi tappaa miljoonia kehitysmaissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikrobilääkkeiden tehon katoaminen tulee kurittamaan etenkin Afrikkaa ja Aasiaa.

Mikrobilääkkeiden tehon katoaminen voi tappaa lähivuosikymmeninä kymmenen miljoonaa ihmistä vuodessa, yli kymmenen kertaa enemmän kuin nykyään, varoitetaan tuoreessa, Ison-Britannian hallituksen toimeksiannosta tehdyssä tutkimuksessa (pdf).

Ongelma uhkaa etenkin kehitysmaita. Tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia kuolemista, jotka liittyvät mikrobien kykyyn vastustaa lääkkeitä, tulee tapahtumaan Aasiassa ja Afrikassa vuoteen 2050 mennessä.

Mikrobilääkkeiden teho on heikkenemässä, koska mikrobit ja niihin kuuluvat bakteerit pystyvät muuntumaan ja vastustamaan lääkkeiden, kuten antibioottien, tehoa. Myös antibioottien lisääntynyt käyttö on pahentanut ongelmaa viime vuosina. Tutkimuksessa mukana olleen professori Brendan Wrenin mukaan ongelma onkin lyhyellä aikavälillä vaarallisempi ja akuutimpi kuin ilmastonmuutos, kertoo tutkimuksesta uutisoinut tiedeuutissivusto SciDevNet.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta uhkakuvaa. Toisessa kaikki mikrobilääkkeet ovat tehottomia 15 vuoden sisällä, toisessa taas oletettiin, että 40 prosenttia mikrobilääkkeistä olisi tehottomia välittömästi ja kaksinkertainen määrä ihmisiä sairastuisi. Kumpaakin uhkakuvaa pidetään uskottavana.

Mikäli jompikumpi uhkakuva toteutuisi, ihmisiä kuolisi vuosittain enemmän mikrobien vastustuskyvyn vuoksi kuin syöpään, diabetekseen ja koleraan yhteensä. Afrikassa ja Aasiassa kuolleita olisi kummassakin yli neljä miljoonaa. Lisäksi kuolemat ja sairastumiset maksaisivat globaalille taloudelle yli 80 biljoonaa euroa vuoteen 2050 mennessä, tutkijat kertovat.

Wrenin mukaan tauteja vastaan voidaan kuitenkin yhä taistella. Kaikkia antibiootteja tuskin menetetään näin nopeasti, ja viime aikoina myös tutkijat ja teollisuus ovat tehneet asiassa yhteistyötä, hän muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia