Merenpinnan nousu kutistaa Pohjois-Grenadiinien saaria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merenpinnan nousu kutistaa Pohjois-Grenadiinien saaria

Paikalliset uskovat, että ilmastonmuutos on suurin syypää siihen, miksi rannat katoavat hiekanjyvä kerrallaan.

(IPS) -- Vielä viisitoista vuotta sitten Stephanie Brownen, Saint Vincent ja Grenadiinien parlamentin entisen jäsenen, tarvitsi vain vilkasta ulos kotinsa ikkunasta ymmärtääkseen, miksi hänen kotisaartaan Union Islandia kutsuttiin nimellä Big Sand, Suuri hiekka. Rantaa ja hiekkadyynejä riitti pitkälle.

Nyt rantahiekasta on jäljellä vain rippeet, ja nekin ovat säästyneet vain aallonmurtajan ansiosta. Aallonmurtajan paikalla oli ennen Brownen tonttia ympäröinyt aita.

"Muitakin syitä voi olla, mutta uskon, että ilmastonmuutos on pääsyyllinen siihen, että hiekkarantani on mennyttä."

Union Island on yksi eteläisimmistä Saint Vincentin ja Grenadiinien saarivaltion 32 saaresta. Pääsaari Saint Vincent ei ole varsinainen matkailukohde, mutta Pohjois-Grenadiinien saaret houkuttelevat turisteja joka puolelta maailmaa.

Turistit tuovat saarivaltioon rahaa ja työtä. Merenpinnan nousu on kuitenkin alkanut uhata hohtavan valkoisesta korallihiekastaan kuuluisia saaria.

Internetradio valistaa

Lentokenttävirkailija Allan Providence syntyi Saint Vincentillä, mutta on asunut Union Islandilla jo 22 vuotta.

"Tiedän tarkalleen, millaista täällä oli ennen. Tuonne ihmisillä oli tapana kokoontua piknikille, ja tuonne, missä nyt on vain vettä, ihmiset kokoontuivat juhlimaan", Providence viittoilee kohti merta.

Paikassa, jota hän osoittaa on peltikattoinen betonirakennus. Vesi on syönyt sen perustan ja loput osat rakennuksesta romahtavat pian.

Myös Allan Providence on täysin vakuuttunut siitä, että ilmastonmuutos on Union Islandin hitaan hukkumisen aiheuttaja.

Saaren asukkaat tekevät, minkä voivat kertoakseen ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Kahden asukkaan pari vuotta sitten saama tiedotusidea on poikinut ei-kaupallisen internetradioaseman. Kesäkuussa alkaneet lähetykset juhlistivat samalla 21 tulevan radioavustajan koulutuksen päättymistä. Koulutuksessa keskityttiin siihen, miten tietoa ilmastonmuutoksesta voitaisiin parhaiten tarjota saarten asukkaille.

Ilmastonmuutosaktivisteja opetettiin myös käyttämään hyväkseen mediasuhteita ja vaikuttamaan päätöksentekoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia