Meksikolaisrunoilija perustaa uutta yhteiskuntaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikolaisrunoilija perustaa uutta yhteiskuntaa

Javier Sicilia menetti poikansa Meksikon huumesodassa ja perusti kansanliikkeen, joka vaatii uuden Meksikon perustamista.

Huumekartelli murhasi meksikolaisen runoilijan Javier Sicilian 24-vuotiaan pojan maaliskuussa. Hän ei aio kirjoittaa runoja ennen kuin Meksikossa vallitsee rauha ja oikeus.

"Kun he kuristivat poikani, he kuristivat runouden minusta. Ei minua silti vaiennettu", Voiman verkkolehden Fifin haastattelema Sicilia sanoo.

Sicilia vastustaa kaikkia Meksikon huumesodan osapuolia - poliisia, armeijaa, puolisotilaallisia joukkoja, huumekartelleja ja katujengejä. Hänen mukaansa kaikki osapuolet toimivat lain väärällä puolella ja surmaavat siviilejä.

Poikansa kuoltua Sicilia kutsui murhien uhrien omaisia neuvonpitoon. Tästä syntynyt kansanliike haluaa perustaa uuden Meksikon ja vaatii presidentti Felipe Calderónia tilille väkivallan nopeasta lisääntymisestä.

Calderón aloitti kautensa vuonna 2006 julistamalla sodan huumekartelleille ja mobilisoimalla poliisit ja armeijan kaduille. Sen jälkeen lähes 40 000 ihmistä on kuollut sodan "oheisvahinkoina" ja maassa toimivien huumekartellien määrä on kasvanut muutamasta yli kymmeneen.

Sicilia näkee myös Meksikossa murhatun suomalaisen kansalaisaktivistin Jyri Jaakkolan kuoleman olevan yhteydessä oman poikansa kuolemaan. Molemmissa tapauksissa poliittinen eliitti suojelee järjestäytynyttä rikollisuutta, eikä sivullisten kuolemia koskaan selvitetä.

Toivoa on kuitenkin näköpiirissä, sillä toukokuun lopussa sekä Jyri Jaakkolan että Sicilian pojan Juan Francisco Sicilian murhatapauksissa tehtiin yllättäen pidätyksiä. Jaakkolan murhan selvittäminen onkin yksi keskeisistä vaatimuksista, jotka Sicilia ja joukko muita huumesodan uhrien omaisia on esittänyt presidentti Calderónille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia