Uutiset

Meksiko kamppailee lihomista vastaan uudella lailla – Ylipaino-ongelma vaikeuttaa myös koronan hoitoa

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista. Elintarviketeollisuus on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.
Myyjä istuu kioskin tiskin takana.
Makeisia, sokeroituja juomia ja niin sanottua roskaruokaa pidetään syypäinä meksikolaisten lihomiseen. (Kuva: Duilio Rodríguez / Pie de Página, IPS)

(IPS) -- Jopa 80 miljoonaa meksikolaista on ylipainoisia, mistä koituu ikäviä seurauksia sekä kansanterveydelle että maan taloudelle. Ongelman kimppuun käydään lakiteitse: epäterveellisten elintarvikkeiden pakkauksissa on pian oltava varoitustekstit.

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista.

Elintarviketeollisuus – eritoten keksien, friteerattujen valmisruokien ja virvoitusjuomien valmistajat – hermostui laista ja on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.

”Varoitustekstit eivät voi jäädä ainoaksi toimenpiteeksi. Vaikka teollisuudella on suuri vastuu ravitsemuksesta, pitää myös luoda oikea ilmapiiri kampanjalle”, vasemmistolaisen hallituspuolueen (Morena) kansanedustaja ja alahuoneen terveysvaliokunnan jäsen Javier Hidalgo korostaa.

Hidalgon ajama kokonaisvaltainen lakiuudistus kattaa laajan kirjon toimenpiteitä: on tuotettava valistusmateriaalia, uudistettava tuotteiden sijoittelua kaupan hyllyssä ja parannettava kansalaisten liikuntamahdollisuuksia.

Ravitsemukseen liittyvät ongelmat tekevät myös koronapandemian hoidosta vaikeampaa, koska ylipaino, diabetes tai verenpaine pahentavat viruksen aiheuttamia oireita.

”Haasteena on laittaa koko maa laihdutuskuurille. Kohteena on 80 miljoonaa ihmistä, ja varoitustekstit ovat vain pieni osa kampanjaa”, Hidalgo sanoo.

Meksikossa on 129 miljoonaa asukasta. Vuonna 2018 yli 70 prosenttia aikuisista ja kolmasosa lapsista oli ylipainoisia tai lihavia.

Ylipainoisen painoindeksi on vähintään 25 ja lihavan 30 kg/m2.

Vertautuu tupakointiin

Hidalgo vertaa laihdutuskampanjaa tupakoinnin vastustamiseen. Siinä on saavutettu hyviä tuloksia varoitustekstien ja -kuvien avulla, kun samalla on luotu savuttomia tiloja ja tupakointia paheksuva ilmapiiri.

Hänen mukaansa myös liiallisessa makeansyönnissä on kyse riippuvuudesta, ja sen meksikolaiset ovat kehittäneet 40 viime vuoden aikana.

Uutta lakia pohjustavaan foorumiin on kutsuttu eri tahojen edustajia terveydenhuollosta urheiluun. Mukana on myös kansalaisjärjestöjä, kuten Sonora, joka pyrkii kieltämään epäterveellisten elintarvikkeiden tarjoilun kouluissa. Teollisuuden edustajat kieltäytyivät kutsusta.

Hidalgo uskoo, että uusi lakipaketti saadaan läpi parlamentissa. ”Laki varoitusteksteistäkin hyväksyttiin yksimielisesti. Kyse ei ole poliittisista eikä taloudellisista intresseistä vaan meitä kaikkia koskettavasta asiasta.”

Markkinoiden kyky säädellä itseään epäilyttää Hidalgoa, koska niitä ohjaa halu myydä. ”Mutta painostamalla voimme saada tarjolle kunnon ravintoa roskaruuan sijasta.”

politiikkalakiterveysravinto/aliravitsemus Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat