Uutiset

Meksiko kamppailee lihomista vastaan uudella lailla – Ylipaino-ongelma vaikeuttaa myös koronan hoitoa

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista. Elintarviketeollisuus on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.
Myyjä istuu kioskin tiskin takana.
Makeisia, sokeroituja juomia ja niin sanottua roskaruokaa pidetään syypäinä meksikolaisten lihomiseen. (Kuva: Duilio Rodríguez / Pie de Página, IPS)

(IPS) -- Jopa 80 miljoonaa meksikolaista on ylipainoisia, mistä koituu ikäviä seurauksia sekä kansanterveydelle että maan taloudelle. Ongelman kimppuun käydään lakiteitse: epäterveellisten elintarvikkeiden pakkauksissa on pian oltava varoitustekstit.

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista.

Elintarviketeollisuus – eritoten keksien, friteerattujen valmisruokien ja virvoitusjuomien valmistajat – hermostui laista ja on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.

”Varoitustekstit eivät voi jäädä ainoaksi toimenpiteeksi. Vaikka teollisuudella on suuri vastuu ravitsemuksesta, pitää myös luoda oikea ilmapiiri kampanjalle”, vasemmistolaisen hallituspuolueen (Morena) kansanedustaja ja alahuoneen terveysvaliokunnan jäsen Javier Hidalgo korostaa.

Hidalgon ajama kokonaisvaltainen lakiuudistus kattaa laajan kirjon toimenpiteitä: on tuotettava valistusmateriaalia, uudistettava tuotteiden sijoittelua kaupan hyllyssä ja parannettava kansalaisten liikuntamahdollisuuksia.

Ravitsemukseen liittyvät ongelmat tekevät myös koronapandemian hoidosta vaikeampaa, koska ylipaino, diabetes tai verenpaine pahentavat viruksen aiheuttamia oireita.

”Haasteena on laittaa koko maa laihdutuskuurille. Kohteena on 80 miljoonaa ihmistä, ja varoitustekstit ovat vain pieni osa kampanjaa”, Hidalgo sanoo.

Meksikossa on 129 miljoonaa asukasta. Vuonna 2018 yli 70 prosenttia aikuisista ja kolmasosa lapsista oli ylipainoisia tai lihavia.

Ylipainoisen painoindeksi on vähintään 25 ja lihavan 30 kg/m2.

Vertautuu tupakointiin

Hidalgo vertaa laihdutuskampanjaa tupakoinnin vastustamiseen. Siinä on saavutettu hyviä tuloksia varoitustekstien ja -kuvien avulla, kun samalla on luotu savuttomia tiloja ja tupakointia paheksuva ilmapiiri.

Hänen mukaansa myös liiallisessa makeansyönnissä on kyse riippuvuudesta, ja sen meksikolaiset ovat kehittäneet 40 viime vuoden aikana.

Uutta lakia pohjustavaan foorumiin on kutsuttu eri tahojen edustajia terveydenhuollosta urheiluun. Mukana on myös kansalaisjärjestöjä, kuten Sonora, joka pyrkii kieltämään epäterveellisten elintarvikkeiden tarjoilun kouluissa. Teollisuuden edustajat kieltäytyivät kutsusta.

Hidalgo uskoo, että uusi lakipaketti saadaan läpi parlamentissa. ”Laki varoitusteksteistäkin hyväksyttiin yksimielisesti. Kyse ei ole poliittisista eikä taloudellisista intresseistä vaan meitä kaikkia koskettavasta asiasta.”

Markkinoiden kyky säädellä itseään epäilyttää Hidalgoa, koska niitä ohjaa halu myydä. ”Mutta painostamalla voimme saada tarjolle kunnon ravintoa roskaruuan sijasta.”

politiikkalakiterveysravinto/aliravitsemus Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.