Uutiset

Meksiko kamppailee lihomista vastaan uudella lailla – Ylipaino-ongelma vaikeuttaa myös koronan hoitoa

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista. Elintarviketeollisuus on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.
Myyjä istuu kioskin tiskin takana.
Makeisia, sokeroituja juomia ja niin sanottua roskaruokaa pidetään syypäinä meksikolaisten lihomiseen. (Kuva: Duilio Rodríguez / Pie de Página, IPS)

(IPS) -- Jopa 80 miljoonaa meksikolaista on ylipainoisia, mistä koituu ikäviä seurauksia sekä kansanterveydelle että maan taloudelle. Ongelman kimppuun käydään lakiteitse: epäterveellisten elintarvikkeiden pakkauksissa on pian oltava varoitustekstit.

Meksikon parlamentissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka määrää, että kuluttajia on varoitettava pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sisältämästä runsaasta rasvasta, sokerista tai natriumista.

Elintarviketeollisuus – eritoten keksien, friteerattujen valmisruokien ja virvoitusjuomien valmistajat – hermostui laista ja on onnistunut valituksillaan viivyttämään sen voimaantuloa.

”Varoitustekstit eivät voi jäädä ainoaksi toimenpiteeksi. Vaikka teollisuudella on suuri vastuu ravitsemuksesta, pitää myös luoda oikea ilmapiiri kampanjalle”, vasemmistolaisen hallituspuolueen (Morena) kansanedustaja ja alahuoneen terveysvaliokunnan jäsen Javier Hidalgo korostaa.

Hidalgon ajama kokonaisvaltainen lakiuudistus kattaa laajan kirjon toimenpiteitä: on tuotettava valistusmateriaalia, uudistettava tuotteiden sijoittelua kaupan hyllyssä ja parannettava kansalaisten liikuntamahdollisuuksia.

Ravitsemukseen liittyvät ongelmat tekevät myös koronapandemian hoidosta vaikeampaa, koska ylipaino, diabetes tai verenpaine pahentavat viruksen aiheuttamia oireita.

”Haasteena on laittaa koko maa laihdutuskuurille. Kohteena on 80 miljoonaa ihmistä, ja varoitustekstit ovat vain pieni osa kampanjaa”, Hidalgo sanoo.

Meksikossa on 129 miljoonaa asukasta. Vuonna 2018 yli 70 prosenttia aikuisista ja kolmasosa lapsista oli ylipainoisia tai lihavia.

Ylipainoisen painoindeksi on vähintään 25 ja lihavan 30 kg/m2.

Vertautuu tupakointiin

Hidalgo vertaa laihdutuskampanjaa tupakoinnin vastustamiseen. Siinä on saavutettu hyviä tuloksia varoitustekstien ja -kuvien avulla, kun samalla on luotu savuttomia tiloja ja tupakointia paheksuva ilmapiiri.

Hänen mukaansa myös liiallisessa makeansyönnissä on kyse riippuvuudesta, ja sen meksikolaiset ovat kehittäneet 40 viime vuoden aikana.

Uutta lakia pohjustavaan foorumiin on kutsuttu eri tahojen edustajia terveydenhuollosta urheiluun. Mukana on myös kansalaisjärjestöjä, kuten Sonora, joka pyrkii kieltämään epäterveellisten elintarvikkeiden tarjoilun kouluissa. Teollisuuden edustajat kieltäytyivät kutsusta.

Hidalgo uskoo, että uusi lakipaketti saadaan läpi parlamentissa. ”Laki varoitusteksteistäkin hyväksyttiin yksimielisesti. Kyse ei ole poliittisista eikä taloudellisista intresseistä vaan meitä kaikkia koskettavasta asiasta.”

Markkinoiden kyky säädellä itseään epäilyttää Hidalgoa, koska niitä ohjaa halu myydä. ”Mutta painostamalla voimme saada tarjolle kunnon ravintoa roskaruuan sijasta.”

politiikkalakiterveysravinto/aliravitsemus Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä