Matkapuhelin on viestintäteknologian airut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Matkapuhelin on viestintäteknologian airut

Uuden viestintäteknologian airut köyhissä maissa on ollut matkapuhelin, joka lukumääräisesti päihittää monin paikoin jo perinteiset puhelimet. Syynä ovat sekä halvempi hinta että helppous: gsm-maston voi vaivattomasti pystyttää sellaiseenkin maastoon, jossa ilmasto-olosuhteet kuten liiallinen kuumuus ja kosteus sekä infrastruktuurin puute hankaloittavat kuparikaapeliverkon laajentamista.

Kännykän käyttäjien lukumäärä harppasi Afrikassa yli tuhannella prosentilla 1998–2003. YK:n alaisen International Telecommunication Unionin (ITU) tuoreen selvityksen mukaan viime vuoden lopulla Afrikassa oli 51,8 miljoonaa matkapuhelinkäyttäjää. Tämä tarkoittaa kuutta kännykkää sataa ihmistä kohti.

ITU ennustaa, että matkapuhelintiheys yli kaksinkertaistuu vuoteen 2010 mennessä. Lankaliittymät, joita on nyt reilut 25 miljoonaa, jäivät kännyköille toiseksi jo 2001.

"Mobiiliteknologia on avainasemassa, kun digitaalista kuilua aletaan kuroa umpeen. Meidän täytyy tutkia tarkkaan mitä mahdollisuuksia mobiiliuteen liittyy", ITU:n Afrikka-selvityksestä vastannut johtaja Michael Mingus linjasi medialle huhtikuussa 2004.

Matkapuhelin on Afrikassa levinnyt selvästi nopeammin kuin internet: ITU:n ennusteiden mukaan vuoteen 2007 mennessä mantereella on 67 miljoonaa käsipuhelinliittymää, mutta toistaiseksi vain pari ihmistä sadasta pääsee tietoverkkoon. Lähes kaikki Afrikan maat jäävät alle maailman keskimääräisen internet-käyttäjäprosentin, 10,2. Rivakka langaton tiedonsiirto ja mobiili-internet voisi tuoda mukanaan paljon hyvää monelle.

Kiinassa rajua kasvua käsipuhelimissa ja nettiyhteyksissä

Kiina on kiihdyttänyt USA:n ohi maailman suurimmaksi mobiilimarkkinaksi käyttäjien lukumäärässä. 300 miljoonan raja rikkoutunee kesän 2004 kuluessa. Suurissa kaupungeissa kännykkätiheys on yli 50 prosenttia.

Viranomaistietojen mukaan 79,5 miljoonaa kiinalaista kulutti netissä vähintään tunnin viikossa keväällä 2004, mikä tarkoittaa että internetin käyttäjiä olisi 11 prosenttia kansasta. Tutkimusyhtiö Computer Industry Almanac (C-i-a) saa luvuksi kuitenkin reilut 95 miljoonaa käyttäjää. Internetiin kytkettyjä tietokoneita Kiinassa oli viranomaisten mukaan 31 miljoonaa. Kasvu on ollut kymmeniä prosentteja viime vuoteen verrattuna.

Intiassa on edetty verkkaisemmin. Maassa on keväällä 2004 noin 30 miljoonaa mobiiliasiakasta. Konsulttiyhtiö Ernst & Youngin ennusteissa matkapuhelinten määrä kiipeää 142 miljoonaan vuoden 2007 loppuun mennessä. Nettiyhteyksiä Intiassa on C-i-a:n mukaan vajaat nelisenkymmentä miljoonaa.

Etelä-Amerikan väkirikkaimmassa maassa Brasiliassa matkapuhelinliittymien määrä ylitti 50 miljoonan rajan keväällä 2004. C-i-a:n arvioissa noin 23 miljoonalla brasilialaisella on internet-yhteys käytössään. Maassa on noin 180 miljoonaa ihmistä, joten internetin käyttäjien määrä on kolmetoista prosenttia.

Tapaus Vodacom, bisnestä ja yhteiskuntavastuuta

Afrikkaan suunnatut ICT-investoinnit ovat perinteisesti olleet pieniä, sillä sijoittajat ovat karttaneet poliittista epävakautta ja sotia.

Teollisuusmaiden kyllästymispistettä lähestyvät markkinat ovat kuitenkin saaneet isot teleoperaattorit etsimään kasvua kehitysmaiden markkinoilta. Mukanaan operaattorit ovat vetäneet verkkoteknologian toimittajia.

Yksi Afrikan mobiilibisneksen menestyjiä on mobiilioperaattori Vodacom, joka hallitsee Etelä-Afrikan markkinaa noin 60 prosentin osuudella. Brittiläinen Vodafone, maailman suurin mobiilioperaattori liikevaihdoiltaan, omistaa siitä 35 prosenttia. Etelä-Afrikan lisäksi Vodacom toimii Tansaniassa, Lesothossa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Mosambikissa. Yhtiöllä on noin 12 miljoonaa asiakasta.

Vodacom on sitoutunut järjestämään puhelinyhteyden Etelä-Afrikan syrjäseuduille, missä on alle yksi puhelinlinja sataa asukasta kohti. Firma ei veloita tästä, ja tukee lisäksi kyläyhteisöjä puhelukustannuksissa. Cellular Online -verkkolehden mukaan Vodacom on asentanut yhteensä 25 000 aktiivisessa käytössä olevaa yhteisöpuhelinta, joiden kautta puhutaan 80 miljoonaa minuuttia kuukausittain.

Köyhät kyläläiset saavat yhteyden ulkomaailmaan lähes ilmaiseksi, ja samalla Vodacom saa lisää ihmisiä verkkojensa kuuluvuuden piiriin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia