Mandariineista kahdeksas Suomessa myytävä Reilu hedelmä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mandariineista kahdeksas Suomessa myytävä Reilu hedelmä

Mandariini on uusin Suomessa myytävä reilun kaupan hedelmä, jota voi ostaa Keskon, S-ryhmän ja Tradekan myymälöistä. Reilun kaupan mandariinit viljellään kahdella argentiinalaiselta perhetilalla. Suuren suosion saavuttaneet Reilun kaupan sitruunat ovat tulossa jälleen myyntiin.

Suomessa on tullut myyntiin uusi Reilun kaupan tuote, mandariini. Reiluja mandariineja voi ostaa Keskon, S-ryhmän ja Tradekan myymälöistä, muun muassa Citymarketeista, Prismoista, Valintataloista, K-supermarketeista, S-marketeista ja K-marketeista. Mandariinit ovat myynnissä 750 gramman verkkopusseissa. Ne maahantuo Reilun kaupan hedelmäyhtiö AgroFair, joka on puoliksi viljelijöiden omistama.

Reilun kaupan uutuusmandariinit viljellään kahdella argentiinalaiselta perhetilalla. Ne työllistävät ympäri vuoden parikymmentä ihmistä ja satokausien aikaan useita kymmeniä enemmän. Reilu kauppa varmistaa, että mandariineista maksetaan tuottajille riittävä korvaus ja että työntekijöiden työ- ja asuinolot ovat hyvät. Erillisen Reilun kaupan lisän käytöstä päättävät tilojen työntekijät. La Magdalena -tilalla työntekijät toivoisivat, että Reilun kaupan lisien avulla kaupungin terveysaseman lääkäripalvelut saataisiin ympäri vuorokauden toimiviksi. Myös aikuisten iltakouluja tarvittaisiin, sillä monet ovat jättäneet aikoinaan peruskoulun kesken eivätkä ole luku- ja kirjoitustaitoisia.

Myyntiin ovat tulossa jälleen myös suuren suosion saavuttaneet Reilun kaupan sitruunat. Ne viljellään Etelä-Afrikassa ja maahantuojina toimivat Capespan Continent ja AgroFair. Etelä-Afrikassa kaikilta Reilun kaupan tuottajaorganisaatioilta edellytetään, etta ne alkavat siirtää tilojen omistusta valkoihoisilta omistajilta tummaihoisille työntekijöille Etelä-Afrikan black empowerment -politiikan mukaisesti. Tilojen on mm. käynnistettävä koulutusohjelma ja annettava työntekijöille merkittävä rooli yrityksen operationaalisessa johtamisessa.

AgroFairin maahantuomat sitruunat ovat peräisin Zebedielan sitrushedelmätilalta, joka sijaitsee Limpopon maakunnassa Etelä-Afrikan pohjoisosassa. Tila palautettiin vuonna 2003 sen alkuperäisille omistajille maanpalautuslain mukaisesti. Hedelmistä maksettavien Reilun kaupan lisien avulla kehitetään muun muassa tilan työntekijöiden lasten kouluoloja. Tilalla toimii myös terveysasema, joka terveyspalvelujen lisäksi tarjoaa tietoa esimerkiksi AIDSista, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Suomessa on myynnissä kahdeksan Reilun kaupan hedelmää. Mandariinien ja sitruunoiden lisäksi saatavilla on ananaksia, sitruunoita, avokadoja, mangoja, viinirypäleitä ja banaaneja. Banaanit ovat Suomen suosituin Reilun kaupan tuote. Niitä myytiin viime vuonna yhteensä 5 miljoonaa kiloa, ja niillä on Suomessa 8 prosentin markkinaosuus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia