Malawin kylissä huolehditaan aids-orvoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawin kylissä huolehditaan aids-orvoista

Malawilaisen kylän Kamwala-niminen päällikkö näyttää vielä 66-vuotiaana mallia kyläläisilleen: hänen perheensä on ottanut hoiviinsa kolme aids-orpoa.

Malawilaisen kylän Kamwala-niminen päällikkö näyttää vielä 66-vuotiaana mallia kyläläisilleen: hänen perheensä on ottanut hoiviinsa kolme aids-orpoa.

Kamwalalla on omasta takaa kymmenen 8-34-vuotiasta lasta. Viiden viime vuoden aikana joukkoon on liittynyt kolme alle kahdeksanvuotiasta orpoa, joista nuorin on vasta vuoden ikäinen.

"En voi muuta kuin ottaa lapset hoiviini, koska he ovat menettäneet molemmat vanhempansa, eikä heitä voi jättää oman onnensa nojaan", Kamwala sanoo.

Dedzan alueella ei ole lastenkoteja, joten ihmiset kokevat orpojen auttamisen tehtäväkseen. Yhteisöllisyys on vahvaa Malawin maaseudulla.

Sukulaiset elävät yleensä lähekkäin, ja naapureita on tapana auttaa. Yhteisöajattelun mukaan vastuu lapsista kuuluu vanhempien ohella koko kylälle.

YK:n tilasto vuodelta 2009 kertoo, että liki miljoona lasta on menettänyt yhden tai molemmat vanhempansa yli 15 miljoonan asukkaan Malawissa. Vuoden 2008 väestönlaskenta kirjasi yli 830 000 orpoa, joista lähes 715 000 asuu maalla.

Valtaosa orpojen vanhemmista on menehtynyt aidsiin, joka on Dedzan seudullakin jättänyt monia lapsia kokonaan ilman omaisia.

"Kylän perheet ovat nyt ottaneet tavakseen huolehtia orvoista, olivatpa nämä sukua tai eivät. Näytin esimerkkiä adoptoimalla kolme orpoa", Kamwala selittää.

Kyläläiset jakavat keskenään lastenhoitovuoroja. Eri puolilla näkee lapsiryhmiä kokoontuneina puiden varjoon leikkimään, syömään tai kuuntelemaan aikuisten tarinoita.

"Opetan lapsiryhmiä lukemaan ja kirjoittamaan. Pidämme myös huolen, että kaikki lapset menevät kouluun täytettyään kuusi vuotta", työtön vapaaehtoinen Georgina Kagwa, 28, kertoo.

Yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa hän etsii perheitä, jotka voivat ottaa hoiviinsa orpoja.

"Järjestämme kyläkokouksia varmistaaksemme, että kaikkia orpoja kohdellaan hyvin", Kagwa jatkaa.

Kyläläisten toiminta täydentää Malawin valtion vuonna 2003 viitoittamaa varhaislapsuuden kehityspolitiikkaa.

Valtio on perustanut noin 400 päiväkotia, joissa orpoja pyritään hoitamaan leimaamatta ja tasaveroisina muiden lasten kanssa. Viranomaisten ohella on koulutettu vapaaehtoisia ja sijaisvanhempia huolehtimaan orvoista.

Malawin varapresidentti Joyce Banda etsii koti- ja ulkomaista rahoitusta huono-osaisten lasten auttamiseen. YK:n lastenrahasto Unicef on hankkeiden suurin tukija.

Toinen Dedzan alueen kyläpäällikkö, 49-vuotias Mphunda, on perustanut lasten päiväkoteja.

"Kaikkia lapsia kohdellaan tasaveroisina. Aiemmin useimmat orvot olivat nälkäisiä ja köyhiä, mutta hallitus koulutti meidät toimimaan paremmin ja yhdistämään voimamme", Mphunda kertoo.

Hänen mukaansa kyläläiset lahjoittavat ruokatarpeita, joista päiväkodin väki valmistaa lasten ateriat.

"Huolehdimme myös siitä, että orpoja hoiviinsa ottaneet hyvin köyhät perheet saavat lapsille vaatteita", hän jatkaa.

Malawin faktat

- Sisämaavaltio Itä-Afrikassa

- Asukkaita 15,3 miljoonaa

- Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 90,4%

- Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 28,2%

- Hiv-tartunnan saaneita 15-49-vuotiaista 11,9%

- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 160/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia