Malawilaisnaiset hakevat aborttioikeutta lakituvasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawilaisnaiset hakevat aborttioikeutta lakituvasta

Naisten oikeuksia puolustava afrikkalainen
järjestö on haastanut Malawin hallituksen oikeuteen, koska se epää
naisilta turvallisen abortin.

Naisten oikeuksia puolustava afrikkalainen järjestö on haastanut Malawin hallituksen oikeuteen, koska se epää naisilta turvallisen abortin.

Malawin laki kieltää raskaudenkeskeytyksen ja uhkaa abortin suorittajaa 14 vuoden vankeudella. Abortin teettäjälle riittää seitsemän vuotta kaltereiden takana.

"Näissä laeissa ei ole mitään mieltä. Ne vievät hengen lukemattomilta naisilta, joten niistä on päästävä eroon mahdollisimman pian", Seodi White sanoo. Hän johtaa oikeusjutun nostaneen järjestön (Women in Law in Southern Africa eli Wilsa) Malawin osastoa.

Lait rajoittavat naisten oikeuksia ja pakottavat nämä vaarantamaan henkensä hankkimalla abortin puoskareilta tai luvattomilta klinikoilta, White selittää.

Virallisten tilastojen mukaan jopa 30 prosenttia 14 miljoonan asukkaan Malawin äitiyskuolleisuudesta johtuu aborteista. Malawin äitiyskuolleisuus on Sierra Leonen jälkeen Afrikan korkein.

Wilsa syyttää oikeudessa Malawin hallitusta naisten syrjinnästä ja YK:n määrittelemien oikeuksien epäämisestä näiltä.

Vuonna 2006 järjestö onnistui ajamaan Malawissa läpi lakimuutoksen, joka kriminalisoi perheväkivallan. Se vaati pitkän taistelun kulttuurissa, jossa vaimon hakkaamista on pidetty osana normaalia elämää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia