Maailmanpankki: Laittomat hakkuut ovat järjestäytynyttä rikollisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Laittomat hakkuut ovat järjestäytynyttä rikollisuutta

Kaksi jalkapallokentällistä metsää kaadetaan laittomasti joka toinen sekunti, arvioi Maailmanpankki.

Metsien laitonta hakkuuta vastaan tulee taistella samalla tapaan kuin muutakin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, sanoo Maailmanpankki.

Maailmanpankki toteaa uudessa raportissaan, että laittomia hakkuita ei ole ehkäisty tähän asti riittävästi, vaikka niistä on tullut maailmanlaajuinen ongelma.

Maailmanpankin arvion mukaan laittomat hakkuut aiheuttavat valtioille vuosittain 7,6–11,4 miljardin euron tappion. Pankki korostaa, että hakkuut eivät vain heikennä talouskasvua ja johda verotulojen menetykseen, vaan niiden vaikutuksia ovat myös luonnonvarojen tuho sekä paikallisten sidosryhmien huonontunut elämänlaatu.

Pankin selvitysten mukaan suurinta osaa laittomista metsänhakkuista hallitsee järjestäytynyt rikollisuus. Metsänhoitoa säätelevien lakien valvontaa vaikeuttaa usein tuottajamaiden hallintojen korkeimmillakin tasoilla kukoistava korruptio.

Raportin mukaan panostamalla kansainväliseen yhteistyöhön ja käyttämällä rahavirtojen seuraamiseen kehitettyjä tutkintamenetelmiä lainvalvojilla olisi paremmat valmiudet syyllisten jäljittämiseen.

Ongelman ratkaisemiseksi Maailmanpankki vetoaa metsäteollisuuden yrityksien ja muiden päättäjien lisäksi myös kehitysavun antajamaihin viranomaisten voimavarojen tukemiseksi sekä kuluttajiin, jotta nämä kiinnittäisivät huomiota ostamansa puutavaran alkuperään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia