Lintuinfluenssa uhkaa levitä Länsi-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lintuinfluenssa uhkaa levitä Länsi-Afrikassa

Virus on levinnyt puolessa vuodessa viiteen maahan, ja YK varoittaa, että se voi levitä myös laajemmalle.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on huolissaan lintuinfluenssaviruksesta, joka on levinnyt tänä vuonna viiteen maahan Länsi-Afrikassa. H5N1-tyyppiä edustava virus uhkaa levitä laajemmalle alueelle, järjestö varoittaa tiedotteessaan.

Linnuille vaarallinen ja myös ihmiseen tarttuvasta H5N1-virus kuritti Länsi-Afrikkaa jo vuonna 2006, ja siitä päästiin eroon vuonna 2008. Viime vuonna tautia kuitenkin havaittiin Nigeriassa, ja viimeisen puolen vuoden aikana virus on levinnyt Nigerian lisäksi Burkina Fason, Nigerin, Norsunluurannikon ja Ghanan siipikarjatiloille, markkinapaikoille ja perhetiloille. Nigeriassa jo yli 1,6 miljoonaa lintua on kuollut tai teurastettu, FAO kertoo.

Järjestö pyytää avunantajilta noin 20:tä miljoonaa dollaria eli noin 18:aa miljoonaa euroa taudin taltuttamiseksi ennen kuin se alkaa levitä ihmisiin.

Samaa virusta vastaan on taisteltu 2000-luvulta lähtien myös Aasiassa ja Egyptissä, jossa se on aiheuttanut kymmenien miljoonien lintujen kuoleman ja kymmenien miljardien dollarien vahingot, järjestö muistuttaa.

Länsi-Afrikassa epidemian leviäminen olisi erityisen tuhoisaa, sillä monet alueen maat toipuvat yhä ebolaepidemian vaikutuksista tai taistelevat vieläkin tautia vastaan.

"Sen perusteella mitä tiedämme, on olemassa todellinen riski viruksen leviämisestä. Tarvitaan välittömiä toimia eläinlääketieteellisten tutkimus- ja raportointijärjestelmien vahvistamiseksi ja taudin pysäyttämiseksi sen alkujuurille ennen kuin se leviää ihmisiin", sanoo FAO:n eläinterveysosaston päällikkö Juan Lubroth.

Länsi-Afrikan siipikarjan tuotanto on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana nopeasti. FAO:n mukaan sääntely ei kuitenkaan ole kehittynyt samassa tahdissa, ja tuotantoketjujen turvallisuutta pitäisi parantaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia