Uutiset Terveys

Lintuinfluenssa uhkaa levitä Länsi-Afrikassa

Virus on levinnyt puolessa vuodessa viiteen maahan, ja YK varoittaa, että se voi levitä myös laajemmalle.
(Kuva: Kate Raynes-Goldie / cc 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on huolissaan lintuinfluenssaviruksesta, joka on levinnyt tänä vuonna viiteen maahan Länsi-Afrikassa. H5N1-tyyppiä edustava virus uhkaa levitä laajemmalle alueelle, järjestö varoittaa tiedotteessaan.

Linnuille vaarallinen ja myös ihmiseen tarttuvasta H5N1-virus kuritti Länsi-Afrikkaa jo vuonna 2006, ja siitä päästiin eroon vuonna 2008. Viime vuonna tautia kuitenkin havaittiin Nigeriassa, ja viimeisen puolen vuoden aikana virus on levinnyt Nigerian lisäksi Burkina Fason, Nigerin, Norsunluurannikon ja Ghanan siipikarjatiloille, markkinapaikoille ja perhetiloille. Nigeriassa jo yli 1,6 miljoonaa lintua on kuollut tai teurastettu, FAO kertoo.

Järjestö pyytää avunantajilta noin 20:tä miljoonaa dollaria eli noin 18:aa miljoonaa euroa taudin taltuttamiseksi ennen kuin se alkaa levitä ihmisiin.

Samaa virusta vastaan on taisteltu 2000-luvulta lähtien myös Aasiassa ja Egyptissä, jossa se on aiheuttanut kymmenien miljoonien lintujen kuoleman ja kymmenien miljardien dollarien vahingot, järjestö muistuttaa.

Länsi-Afrikassa epidemian leviäminen olisi erityisen tuhoisaa, sillä monet alueen maat toipuvat yhä ebolaepidemian vaikutuksista tai taistelevat vieläkin tautia vastaan.

"Sen perusteella mitä tiedämme, on olemassa todellinen riski viruksen leviämisestä. Tarvitaan välittömiä toimia eläinlääketieteellisten tutkimus- ja raportointijärjestelmien vahvistamiseksi ja taudin pysäyttämiseksi sen alkujuurille ennen kuin se leviää ihmisiin", sanoo FAO:n eläinterveysosaston päällikkö Juan Lubroth.

Länsi-Afrikan siipikarjan tuotanto on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana nopeasti. FAO:n mukaan sääntely ei kuitenkaan ole kehittynyt samassa tahdissa, ja tuotantoketjujen turvallisuutta pitäisi parantaa.

Terveys maatalousterveyseläimet Länsi-Afrikka

Lue myös

Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Lasten sormeen merkitään tussilla rokote

Afrikka julistettaneen ensi vuonna poliovapaaksi – Nigeria on saanut taudin viimein kuriin

Poliotapausten määrä on maailmalla pudonnut 30 vuodessa 99 prosenttia. Niin kauan kuin tautia esiintyy, kaikki lapset ovat kuitenkin vaarassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.