Uutiset Terveys

Lintuinfluenssa uhkaa levitä Länsi-Afrikassa

Virus on levinnyt puolessa vuodessa viiteen maahan, ja YK varoittaa, että se voi levitä myös laajemmalle.
(Kuva: Kate Raynes-Goldie / cc 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on huolissaan lintuinfluenssaviruksesta, joka on levinnyt tänä vuonna viiteen maahan Länsi-Afrikassa. H5N1-tyyppiä edustava virus uhkaa levitä laajemmalle alueelle, järjestö varoittaa tiedotteessaan.

Linnuille vaarallinen ja myös ihmiseen tarttuvasta H5N1-virus kuritti Länsi-Afrikkaa jo vuonna 2006, ja siitä päästiin eroon vuonna 2008. Viime vuonna tautia kuitenkin havaittiin Nigeriassa, ja viimeisen puolen vuoden aikana virus on levinnyt Nigerian lisäksi Burkina Fason, Nigerin, Norsunluurannikon ja Ghanan siipikarjatiloille, markkinapaikoille ja perhetiloille. Nigeriassa jo yli 1,6 miljoonaa lintua on kuollut tai teurastettu, FAO kertoo.

Järjestö pyytää avunantajilta noin 20:tä miljoonaa dollaria eli noin 18:aa miljoonaa euroa taudin taltuttamiseksi ennen kuin se alkaa levitä ihmisiin.

Samaa virusta vastaan on taisteltu 2000-luvulta lähtien myös Aasiassa ja Egyptissä, jossa se on aiheuttanut kymmenien miljoonien lintujen kuoleman ja kymmenien miljardien dollarien vahingot, järjestö muistuttaa.

Länsi-Afrikassa epidemian leviäminen olisi erityisen tuhoisaa, sillä monet alueen maat toipuvat yhä ebolaepidemian vaikutuksista tai taistelevat vieläkin tautia vastaan.

"Sen perusteella mitä tiedämme, on olemassa todellinen riski viruksen leviämisestä. Tarvitaan välittömiä toimia eläinlääketieteellisten tutkimus- ja raportointijärjestelmien vahvistamiseksi ja taudin pysäyttämiseksi sen alkujuurille ennen kuin se leviää ihmisiin", sanoo FAO:n eläinterveysosaston päällikkö Juan Lubroth.

Länsi-Afrikan siipikarjan tuotanto on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana nopeasti. FAO:n mukaan sääntely ei kuitenkaan ole kehittynyt samassa tahdissa, ja tuotantoketjujen turvallisuutta pitäisi parantaa.

Terveys maatalousterveyseläimet Länsi-Afrikka

Lue myös

Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Lehmiä

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

YK:n asiantuntijaryhmän tuore raportti arvioi, että vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi voi kuolla jo kymmenen miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä on antibioottien liika- ja väärinkäyttö karjataloudessa.
Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan