Liikenne tappaa köyhiä ja lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liikenne tappaa köyhiä ja lapsia

Yhdeksän kymmenestä liikennekuolemasta sattuu kehitysmaissa, vaikka niiden autokanta on puolet teollisuusmaiden vastaavasta, Tiina Kirkas kirjoittaa.

Jopa 90 prosenttia kaikista liikennekuolemista tapahtuu kehitysmaissa, joissa autoja on vain puolet teollisuusmaiden autojen määrästä, Tiina Kirkas kirjoittaa global.finland.fi:ssä.

Maailmanlaajuisesti liikenteessä kuolee päivittäin 3 500 ja loukkaantuu 13 700 ihmistä. Onnettomuuksien määrän pelätään kaksinkertaistuvan nykytasosta vuoteen 2030 mennessä.

Onnettomuuksien uhrit ovat usein lapsia. "Kehitysmaissa liikenneonnettomuudet ovatkin suurin yksittäinen 5–14-vuotiaiden lasten kuolinsyy", Kirkas toteaa.

Kuolemantapausten ja loukkaantumisten ohella liikenneonnettomuudet heijastuvat myös talouteen. Liikenneonnettomuuksien ja niiden seurausten on laskettu rokottavan kehitysmaiden bruttokansantuotetta vuosittain parilla prosentilla.

Lisäksi uhrien hoito sitoo huomattavan osan erikoissairaanhoidon voimavaroista. Samoin kuntoutus ja lääkitys maksavat. Kirkkaan mukaan usein perheet joutuvat kuluttamaan säästönsä ja lainaamaan rahaa selviytymiseensä. "Varat ovat pois lasten ravinnosta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta."

YK on myös huomannut, että liikenneonnettomuudet vaikeuttavat vuosituhattavoitteiden saavuttamista. YK:n yleiskokous on nimennyt vuodet 2011–2020 maailmanlaajuiseksi liikenneturvallisuustoimien vuosikymmeneksi. "Tavoitteena on säästää viisi miljoonaa ihmishenkeä ja estää 50 miljoonaa liikenneonnettomuutta", Kirkas toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia