Libya uhkaa luisua menneisyyteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libya uhkaa luisua menneisyyteen

Satunnaiset pidätykset ja pidätettyjen pahoinpitely on Libyassa edelleen yleistä uudesta hallinnosta huolimatta, sanoo Amnesty.

Libyan uuden hallinnon on kitkettävä mielivaltaiset pidätykset ja pidätettyjen pahoinpitely, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön selvityksen mukaan entisen presidentin Muammar Gaddafin sotilaita, palkkasotureita ja tälle uskollisia on pahoinpidelty Libyan länsiosissa viime kuukausina. Joissakin tapauksissa on selkeitä todisteita myös kidutuksen käytöstä kuulusteluissa tai rangaistuksena.

Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Hassiba Hadj Sahraoui varoittaa, että ilman asiaan puuttumista Libyan menneisyyden virheet saattavat toistua – mielivaltaiset pidätykset ja kidutus olivat yleisiä myös Gaddafin aikana.

"Ymmärrämme, että väliaikaishallinnolla on monia haasteita, mutta jos menneisyyteen ei tehdä selvää eroa nyt, he lähettävät viestin, että pidätettyjen kohteleminen näin sallitaan uudessa Libyassa", Sahraoui sanoo.

Kapinalliset ajoivat elokuun lopussa Gaddafin pakoon. Sen jälkeen sotilaat ovat pidättäneet noin 2 500 ihmistä Tripolissa ja Zawiyassa. Amnestyn mukaan pidätykset on lähes aina tehty ilman lain määräystä ja syyttäjän mukanaoloa. Pidätetyt ovat paikallisten neuvostojen ja joukkojen vallan alla, eivät oikeusministeriön.

Amnesty haastatteli noin 300:aa vankia elo-syyskuussa. Kukaan ei ollut nähnyt pidätysmääräystä, ja tuntemattomat vangitsijat olivat vieneet monet ratsioissa.

Ainakin kaksi vartijaa myönsi Amnestylle, että pidätettyjä pahoinpidellään, jotta tunnustukset saataisiin nopeammin. Eräässä pidätyskeskuksessa tutkijat itsekin kuulivat pahoinpitelyn ääniä.

Esimerkiksi 17-vuotias raiskauksesta ja palkkasoturina toimimisesta syytetty tšadilaispoika kertoi, että hänet vietiin kotoaan elokuussa. Häntä hakattiin kepillä, vöillä, kumikaapeleilla ja kiväärillä. Lopulta hän tunnusti.

Amnestyn mukaan erityisessä pidätysvaarassa ovat mustat libyalaiset sekä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevat.

Väliaikaishallinto on luvannut yrittää saada aseistetut joukot paremmin kuriin ja varmistaa, että laki suojelee pidätettyjä. Amnesty vaatii hallintoa panemaan lupauksensa täytäntöön ennen kuin väärinkäytökset yleistyvät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia