Liberian tyttöjen koulutukselta unohtui rahoitus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liberian tyttöjen koulutukselta unohtui rahoitus

Liberian opetusministeriössä porraskuilun taakse
tungetussa pikkuisessa tyttöjen koulutusyksikössä vallitsee lannistunut
tunnelma. Määrärahan puuttuessa henkilökunnalle ei makseta palkkaa.

Liberian opetusministeriössä porraskuilun taakse tungetussa pikkuisessa tyttöjen koulutusyksikössä vallitsee lannistunut tunnelma. Määrärahan puuttuessa henkilökunnalle ei makseta palkkaa.

Kun Liberian Ellen Johnson-Sirleafista tuli vuonna 2006 Afrikan ensimmäinen naispresidentti, hän julisti tyttöjen kouluttamisen maan kehityksen kulmakiveksi. Linjaa toteuttamaan perustettiin tyttöjen koulutusyksikkö.

Sisällissodan tuhoamia kouluja alettiin rakentaa uudelleen. Peruskoulu julistettiin pakolliseksi ja ilmaiseksi. Tyttöjen koulumaksut luvattiin puolittaa lukiossa ja naisopettajia kouluttaa lisää.

Tytöille luvattiin myös kouluterveydenhuolto ja avustusta koulupukujen ja kirjojen hankintaan. Vanhempia päätettiin valistaa tyttöjen koulunkäynnin tärkeydestä.

Neljä vuotta myöhemmin Liberian opetusministeriö ei vieläkään ole budjetoinut määrärahoja uudistusten toteuttamiseen.


Keskeyttäminen yleistä


Perheet kamppailevat nousevien lukiomaksujen kanssa. Vain yksi kymmenestä opettajasta on nainen. Muutkin tytöille annetut lupaukset ovat täyttämättä. Moni tyttö on opettajansa seksuaalisen ahdistelun kohde tai joutuu myymään itseään kadulla kustantaakseen koulunkäyntinsä.

Tilasto kuitenkin kertoo tilanteen kohentuneen, sillä peruskoulujen oppilaista 47 prosenttia ja lukiolaisista 31 prosenttia on tyttöjä.

Ministeriön tyttöjen koulutusyksikön johtaja Lorpu G. Mannah korostaa, että tilastosta näkyy sisäänkirjoittautuneiden määrä. Lukukausien aikana tyttöjä putoaa entiseen tapaan pois perheen vaatimusten, köyhyyden tai varhaisen raskauden takia.

Se, että aiempaa useampi tyttö aloittaa koulun, on Mannahin mukaan kansainvälisten järjestöjen tarjoaman kouluruokailun ja muun avun ansiota.

YK:n lastenrahaston Unicefin asiantuntija John Sumo kertoo, että tyttöjen koulunkäynti vähenee selvästi kolmannen luokan jälkeen. Hän syyttää Liberian opetusministeriötä laiminlyönneistä.

Unicef lopetti Liberian valtion koulutushankkeiden tukemisen tammikuussa 2009 ja siirtyi avustamaan kansainvälisiä järjestöjä. Vuotta myöhemmin Unicef veti tukensa myös ministeriön tyttöjen koulutusyksiköltä.

"Meillä on työsuunnitelma, mutta emme saa tukea valtiolta tai avustusjärjestöiltä", Mannah valittaa.


Koulutuksessa tulevaisuus


Neljä vuotta opetusministerinä toiminut Joseph Koto erotettiin toukokuussa mittavien väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Oli arveluttavia stipendiohjelmia ja kouluja, jotka eivät koskaan valmistuneet tai tulleet käyttöön.

Uusi opetusministeri Othello Gongar on luvannut nostaa alansa budjettiosuuden kahdeksasta 25 prosenttiin. Tavoite on huikea maassa, jonka jälleenrakennus on muutenkin alkutekijöissään.

"Köyhän maan on sijoitettava inhimillisiin voimavaroihinsa", tyttöjen koulutuksen esitaistelija Miatta Fahnbulleh painottaa.

"Kyllä minäkin haluan teitä ja sähköä, mutta myös ihmismieliä on kehitettävä", hän patistaa.

Liberia


* Valtio Länsi-Afrikassa

* Asukkaita 4,0 miljoonaa

* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 94,8 %

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 44,5 %

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 169/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia