Latinalaisen Amerikan talouskasvu jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan talouskasvu jatkuu

Talouskasvu jatkuu kuudetta vuotta Latinalaisen
Amerikan ja Karibian alueen maissa. Jatkokaan ei näytä synkältä,vaikka
vauraan maailman talousvaikeudet uhkaavat hiukan hidastaa vauhtia.

Talouskasvu jatkuu kuudetta vuotta Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Jatkokaan ei näytä synkältä,vaikka vauraan maailman talousvaikeudet uhkaavat hiukan hidastaa vauhtia.

YK:n alueellinen talouskomissio Cepal povaa Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen

Perussa kasvu voi yltää lähes 10 prosenttiin.

bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 4,7 prosenttia.

"Alueen ulkopuoliset näkymät ovat heikentyneet, mutta siitä huolimatta uutiset ovat hyviä. Syynä on paljolti se, että alue on valmistautunut vaikeuksiin paljon aiempaa paremmin", Cepalin uusi johtaja Alicia Bárcena sanoo.

Talouden ylijäämä, julkisen talouden aiempaa parempi hoito, valtion velan väheneminen ja sen ehtojen helpottuminen sekä huomattavat valuuttavarannot aiheuttavat Cepalin mukaan sen, että alue ei ole kansainvälisen talouden heilahteluille yhtä altis kuin ennen.

Suuria kasvueroja maittain


Cepal ennustaa tälle vuodelle suurinta – 8,3 prosentin - talouskasvua Peruun. Panaman kasvuennuste on kahdeksan, Uruguayn 7,5 ja Argentiinan sekä Kuuban seitsemän prosenttia.

Hännänhuipuksi jää Meksiko 2,5 prosentin kasvullaan. Bárcena selittää kotimaansa tilannetta sen suurimmalla riippuvuudella laman koettelemista tai uhkaamista teollisuusmaista. Meksikon viennistä menee 90 prosenttia Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Vuodelle 2009 Cepal ennakoi koko alueella keskimäärin neljän prosentin talouskasvua. Karibialla kasvu jäänee tänä vuonna neljään prosenttiin, mutta ensi vuonna se saattaa vastoin yleistä kehitystä kiihtyä 4,2 prosenttiin.

Elintarvikkeiden hinnannousu uhkana

Koko alueen viime vuosina kokema talouskasvu on kohentanut työllisyyttä. Työttömyysaste aleni vuosina 2003-2007 kolmen prosenttiyksikön verran, Cepal laskee. Tämän vuoden työttömyysasteeksi se arvioi 7,5 prosenttia.

Riskinä Bárcena näkee sen, että kasvun hidastuminen pitkittyy.

"Inflaatio kiihtyy, ja sitä vauhdittaa pääasiassa elintarvikkeiden hinnannousu. Niiden rooli on erittäin

Kansainvälisen talouden heikkenemisen vaikutus on jyrkin Haitissa.

keskeinen kehittyvissä talouksissa", hän muistuttaa. Viime vuonna alueen inflaatio oli 6,5 ja tälle vuodelle ennakoidaan seitsemää prosenttia.

Elintarvikkeiden kallistuminen uhkaa kuitenkin lisätä köyhyyttä alueella, Cepal varoittaa.

"Elintarvikkeiden hintojen kohoaminen 15 prosentilla toisi 15 miljoonaa köyhää ihmistä lisää", Bárcena havainnollistaa. Nyt köyhyydessä elää Cepalin mukaan 35 prosenttia alueen väestöstä eli 190 miljoonaa ihmistä.

Kansainvälistä rahaliikennettä

Kansainvälisen talouden heikkeneminen kutistaa rahasummia, joita ulkomailla työskentelevät kansalaiset lähettävät kotiin Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Vaikutus on jyrkin El Salvadorissa, Haitissa, Hondurasissa, Jamaikassa ja Nicaraguassa, joiden bkt:sta rahalähetykset muodostivat viime vuonna 17-30 prosenttia, Cepal raportoi.

Vaikka Meksiko vastaanottaa ulkomailta eniten rahaa, lähetykset muodostavat vain 2,4 prosenttia sen bkt:sta.

Cepal varoittaa varsinkin Etelä-Amerikan valtiota vielä yhdestä tulevaisuuden vaarasta. Niiden tuottamien perushyödykkeiden kysyntä saattaa vähentyä teollisuusmaissa, mikä laskee myös maailmanmarkkinahintoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia