Lapset kärsivät Irakin miehityksestä eniten | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapset kärsivät Irakin miehityksestä eniten

Irakin lapset ovat joutuneet kärsimään eniten sodasta ja miehityksestä, joka alkoi Yhdysvaltain hyökkäyksestä 20. maaliskuuta vuonna 2003. IPS haastatteli irakilaislapsia Baqubassa.

Ennen hyökkäystä Irak oli 12 vuotta kansainvälisten talouspakotteiden kohteena. Tuolloin puoli miljoonaa lasta kuoli pääasiassa aliravitsemukseen ja sairauksiin, YK arvioi.

Sen jälkeen lasten aliravitsemus on lisääntynyt yhdeksän prosenttia, kehitysapujärjestö Oxfam kertoi viime vuonna.

Pelastakaa lapset -järjestön raportin mukaan alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on Irakissa maailman korkein: joka kahdeksas lapsi menehtyy. Lapsikuolleisuus on noussut 150 prosenttia 1990-luvun alussa käydyn ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen.

Noin 25 miljoonan asukkaan Irakissa menehtyi 122 000 pienokaista pelkästään vuonna 2005.

Kaksi miljoonaa lasta kärsii ravinnon puutteesta

YK:n lastenrahaston Unicefin juuri julkistaman raportin mukaan vähintään kaksi miljoonaa irakilaislasta kärsii ravinnon puutteesta. Lisäksi lapsiin kohdistuu lukuisia muita uhkia, kuten koulunkäynnin epävarmuus, rokotusten puute ja alttius kohtalokkaille ripulisairauksille.

IPS haastatteli kolmea lasta tulenaran Diyalan maakunnan pääkaupungissa Baqubassa, joka sijaitsee 40 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.

Seitsemänvuotias Firas Mushin elää äitinsä kanssa, sillä militantit surmasivat pojan isän tämän omassa kaupassa kaksi vuotta sitten.

Firas on neljä tuntia päivässä koulussa kotinsa lähellä. Muutoin äiti ei laske häntä silmistään, joten poika pääsee harvoin leikkimään naapurin lasten kanssa.

Äiti pelkää kaikkia muukalaisia eikä salli pojan mennä kymmentä metriä kauemmas kodista. Lasten sieppaukset ovat Irakissa nykyisin yleisiä, ja uhrien epäillään päätyvän seksikaupan tai pakkotyön kurimukseen.

Katoamiset lisääntyivät viidenneksen vuodessa

Vuonna 2004 perustettu Irakin perheyhdistys pitää kirjaa kadonneista ja ihmiskaupan uhreista. Järjestön varapuheenjohtaja Omar Khalif kertoi alkuvuodesta, että vähintään kaksi lasta joutuu vanhempiensa myymäksi joka viikko. Lisäksi neljä muuta ilmoitetaan viikoittain kadonneeksi.

"Luvut ovat hälyttäviä. Ilmoitukset lasten katoamisista ovat lisääntyneet vuodessa 20 prosenttia", Khalif sanoi.

Firas viettää aikaansa istuskelemalla kotinsa ovella ihmisiä katsellen. Iltapäivällä äiti komentaa hänet sisään läksyjen pariin. Päivällisen jälkeen poika toivoo voivansa katsoa televisiosta piirrettyjä – jos yksityisestä generaattorista saadaan sähköä.

Firasin äiti valittaa, ettei hänellä ole varaa ostaa tarpeeksi kerosiinia edes talon lämmitykseen.

Yli kaksi miljoonaa on paennut maasta

Läheskään kaikki Irakin lapset eivät käy koulua.

YK tilastoi vuonna 2006, että 760 000 peruskouluikäistä puuttui tunneilta. Lapsista 17 prosenttia oli kokonaan koulutuksen ulkopuolella, ja reilut 200 000 katosi koulusta, kun heidän perheensä joutui pakenemaan kotoaan.

Luvuissa ei ole mukana niitä, jotka ovat pudonneet koulusta perheen paettua maasta. YK:n pakolaisviraston mukaan ulkomaille on lähtenyt 2,25 miljoonaa irakilaista.

Puhdasta vettä alle puolelle lapsista

Viiden vanhan Qusay Ameenin isä palveli ennen miehitystä Irakin armeijan kersanttina ja on nyt työtön. Hän saa eläkettä 70 euroa kuussa ja yrittää hankkia lisäansioita kaupittelemalla savukkeita tienvarressa. Äiti on kotona.

Qusay toivoo pääsevänsä kouluun ensi vuonna, kun hän täyttää kuusi.

Syötyään aamiaiseksi paistettua tomaattia ja leipää Qusay haluaa leikkiä. Ainoa tarjolla oleva lelu on pieni rikkinäinen muoviauto, jonka veli löysi naapurin ovenpielestä.

Poika viihtyy aikansa auton kanssa mutta kertoo, että kaikkein hauskinta on päästä naapurin pihalle, koska siellä on keinu.

Qusayn perheen pikkuruinen koti käsittää yhden makuuhuoneen ja tilan, joka toimii sekä keittiönä että kylpyhuoneena. Yöt ovat talvella kylmiä, eikä perheellä ole tarpeeksi vuodevaatteita. Televisiosta tai muista mukavuuksista ei ole puhettakaan.

Unicefin mukaan koko Irakin lapsista vain 40 prosenttia saa puhdasta juomavettä. Arviolta 75 000 lasta elää perheidensä kanssa väliaikaisissa suojissa.

Kuusivuotias Ali Mahmood on asunut setänsä luona sen jälkeen, kun hänen vanhempansa kuolivat militanttien pommituksessa kaksi vuotta sitten. Poika aloittaa koulun ensi vuonna.

Nyt Ali viettää päivät yksinään, kun serkut ovat koulussa. Tilaa tai välineitä leikkimiseen ei ole.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia