Laittomien maahanmuuttajien koulutuksesta kiistaa Espanjassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laittomien maahanmuuttajien koulutuksesta kiistaa Espanjassa

Laittomien maahanmuuttajien oikeudesta jatkaa opintietään perukoulun jälkeen on noussut poliittinen kiista Espanjassa. Kysymys puhuttaa Madridin ja Valencian maakunnissa, jotka ovat evänneet vailla asianmukaisia papereita olevilta siirtolaisnuorilta oikeuden opiskella lukiossa tai ammattioppilaitoksissa pakollisen kymmenvuotisen peruskoulun jälkeen.

Kysymys puhuttaa Madridin ja Valencian autonomisissa maakunnissa, jotka ovat evänneet vailla asianmukaisia papereita olevilta siirtolaisnuorilta oikeuden opiskella lukiossa tai ammattioppilaitoksissa pakollisen kymmenvuotisen peruskoulun jälkeen.

Ongelman poliittisuutta lisää se, että Madridissa ja Valenciassa on vallassa keskusta-oikeistolainen Kansanpuolue (PP), joka hävisi kevään valtakunnallisissa vaaleissa sosialisteille.

Sosialistien mielestä kaikille maahanmuuttajille on annettava mahdollisuus opiskeluun, koska se auttaa näiden kotoutumista ja kehittää työelämän vaatimia valmiuksia.

Espanjan lain mukaan kaikkien alle 16-vuotiaiden on käytävä koulua, eikä eroa tehdä laillisten ja laittomien siirtolaisten välillä.

Pakollisen kymmenluokkaisen peruskoulun jälkeen opintie on vapaaehtoinen ja valittavana on kaksivuotinen lukio tai ammatillinen oppilaitos. Lukion suorittaminen on ehtona yliopistoon pyrkimiselle.

Madridin alueen lukiot ja ammattikoulut vaativat ulkomaisilta oppilailta oleskeluluvan tai opiskelijaviisumin. Siirtolaisjärjestöjen mukaan noin 3 800 pääkaupunkiseudun nuorta jäi tänä vuonna koulujen ulkopuolelle, koska heidän vanhemmillaan ei ole virallista maahanmuuttaja-asemaa.

Paperittomia koululaisia on koko maassa arviolta 100 000, Amerikkalais-espanjalainen solidaarisuus- ja yhteistyöyhdistys (Aesco) laskee.

Madrid ja Valencia ovat Espanjan 17 maakunnasta kaikkein siirtolaisvaltaisimmat.

Madridin viranomaisten mukaan alueella asuu 589 215 maahanmuuttajaa, joista vain 355 035:llä on paperit kunnossa. Valenciassa vastaavat luvut ovat 413 760 ja 233 749.

Viranomaisten tiedossa olevat asukkaat ovat kaikki rekisteröityjä, vaikka osa on yhä laittomasti maassa. Näiden lisäksi Espanjassa arvioidaan olevan vielä noin 200 000 ulkomaalaista, jotka puuttuvat kaikista rekisteristä.

"Ei ole mitään järkeä estää peruskoulun käyneitä nuoria jatkamasta opintojaan", opettajien riippumattoman ammattiliiton (Anpe) edustaja Javier Carrascal sanoo.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia