Lääkkeitä maailman saasteongelmiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkkeitä maailman saasteongelmiin

Kullankaivu ja autojen akut kuuluvat maailman
kymmenen pahimman saasteongelman joukkoon, paljastaa yhdysvaltalainen
Blacksmith-instituutti.

Kullankaivu ja autojen akut kuuluvat maailman kymmenen pahimman saasteongelman joukkoon, paljastaa yhdysvaltalainen Blacksmith-instituutti.

Sen kymmenen kärjessä -raportti muistuttaa, että osa tuhoisista saasteongelmista pystytään ratkaisemaan melko vähällä vaivalla.

Cornell-yliopisto arvioi viime vuonna, että 40 prosenttia kaikista kuolemista kautta maailman on suoraan yhteydessä saastumiseen, Blacksmithin johtaja Richard Fuller kertoo.

Lyijymyrkytys akuista

Joskus kyse on tiedonpuutteesta, kuten Senegalin Dakarissa, jossa autojen akkuja kierrättäneiden köyhien lapsia kuoli lyijymyrkytykseen.

Akut sulatettiin avotulella, ja ilma täyttyi myrkyllisestä pölystä, jota lähistöllä leikkineet lapset hengittivät kohtalokkain seurauksin. Osa kuoli ja toiset saivat pysyviä aivovaurioita.

Blacksmith auttoi puhdistamaan alueen ja kierrättämään akut turvallisesti. Maailman terveysjärjestö WHO järjesti hoitoa sairastuneille lapsille.

"Mitään helppoja yleismaailmallisia ratkaisuja ei ole. Ongelmat on ratkottava paikallisesti yksi kerrallaan", Fuller huomauttaa.

 

Elohopeaa kaivostyöstä

Toinen laiminlyöty saasteongelma aiheutuu pienimuotoisesta kaivostoiminnasta, johon osallistuu arviolta 15 miljoonaa ihmistä, joukossa runsaasti naisia ja lapsia.

Kullan erottamiseen käytetystä elohopeasta 95 prosenttia päätyy ympäristöön, ja se muodostaa liki kolmanneksen kaikista elohopeapäästöistä.

"Kyse on valtavasta rajat ylittävästä ongelmasta. Elohopea kertyy lopulta tonnikalaan, jota me pohjoisamerikkalaiset syömme", Fuller sanoo.

Koska kullankaivajat ovat usein köyhistä köyhimpiä, heiltä ei voi riistää elinkeinoa. Sen sijaan Blacksmith kouluttaa heitä käyttämään halpaa apuvälinettä, joka estää elohopeapäästöt.

Akkujen ja kullankaivun ohella pahimpia saasteongelmia aiheuttavat Blacksmithin mukaan huono sisäilma, kaupunkien ilmansaasteet, puhdistamaton jätevesi, pohja- ja pintavesien pilaantuminen, teollinen kaivostoiminta, metallien sulattaminen ja muu jalostus sekä radioaktiivinen jäte ja uraanikaivokset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia