Kysely: Puolet pohjoisamerikkalaisista hyväksyy iskut siviilejä kohtaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Puolet pohjoisamerikkalaisista hyväksyy iskut siviilejä kohtaan

Uuden gallupin mukaan muslimimaiden asukkaat tuomitsevat iskut siviilejä kohtaan muuta maailmaa herkemmin.

Uskonto ei näytä vaikuttavan asenteisiin siviileihin kohdistuvasta väkivallasta, sanoo Gallupin uusi kyselytutkimus. Sen sijaan vaikuttavaksi tekijäksi nousee maantiede: tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikan asukkaat olivat selvästi valmiimpia oikeuttamaan sotilaallisia iskuja siviilejä kohtaan kuin Euroopan, Afrikan tai arabimaiden ja Israelin asukkaat.

Varsinkaan Lähi-idässä, Afrikan maissa ja Aasiassa ei näkynyt eroja uskonnollisempien ja vähemmän uskonnollisten ihmisten vastauksissa kysymykseen siitä, onko siviileihin kohdistunut väkivalta koskaan oikeutettua.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä sotilaallisten tahojen että yksilöiden tekemiin siviileihin kohdistuneisiin iskuihin suhtautumista

Islamilaisen konferenssin jäsenmaiden vastaajat olivat hieman muita todennäköisemmin molempien siviileihin kohdistuvia iskuja vastaan. Lisäksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asukkaat näyttävät suhtautuvan maailman kielteisimmin tavallisten ihmisten vahingoittamiseen, tapahtui se kenen toimesta tahansa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa liki joka toinen piti sotilaallisia iskuja siviilejä kohtaan joskus oikeutettuina. Eurooppalaiset vastaajat olivat asenteiltaan lähellä entisiä siirtomaitaan ja suhtautuivat väkivaltaan varauksella, Gallupin tutkimuksesta selviää.

Kohtuullista tahtoa suojella siviilejä kyselytutkimus kuitenkin osoitti: enemmistö kaikista piti siviileihin kohdistuvia iskuja tuomittavina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia