Kuubassa arki etenee askeleen eteen ja kaksi taakse | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubassa arki etenee askeleen eteen ja kaksi taakse

Hinnankorotukset ja kiristyvä kauppasaarto ajavat kuubalaisia yhä ahtaammalle. Yhdysvallat on myös tiukentanut maassa asuvien kuubalaisten matkustusrajoituksia. Enemmistö kuubalaisista saa rahalähetyksiä Yhdysvalloissa asuvilta sukulaisilta, ja rajoitusten pelätään tyrehdyttävän rahan ja pakettien tulon.

"Etenemme kuin rapu: yksi askel eteen, kaksi taakse", kuvailee kuubalainen Aurelio Fuentes. Häntä ja muita kuubalaisia huolestuttaa arkinen toimeentulo hinnankorotusten paineessa Yhdysvaltain tiukennettua kauppasaartoaan.

"Aina kun luulee asioiden alkavan mennä paremmin, jotain tapahtuu ja tuntuu kuin palaisimme takaisin 1990-luvun alkuun", jatkaa 62-vuotias Fuentes, joka jäi kaksi vuotta sitten eläkkeelle valtionyhtiön palveluksesta ja avustaa nyt perhettään kalastamalla.

Hallitus ilmoitti hinnankorotuksista hiljattain. Kuubalaiset pelkäävät, että myös rahalähetykset heidän ulkomailla asuvilta sukulaisiltaan typistyvät Yhdysvaltain tiukennettua sukulaisten matkustusrajoituksia.

Fuentesin perhe vietti viikkokausia "eläen riisillä ja pavuilla", kun Kuuban talouskriisi oli 1990-luvulla pahimmillaan.

Niukimmat ajat ovat jääneet taakse, mutta perhe elää yhä pääosin kalan ja Miamissa asuvan sukulaispojan silloin tällöin lähettämän rahan turvin. Niinpä Fuentesit ovat päättäneet rajoittaa kulutustaan vain aivan välttämättömimpään ja säästää niin paljon kuin voivat.

"Osa kalastajista myy ulkomaalaisille, mutta minun asiakkaani ovat kuubalaisia. Kun asiat ovat niin kuin ovat, kauppa ei käy. Ihmiset vain odottavat mitä tapahtuu. Viikonlopun kalansaalis päätyi omaan pöytäämme", Fuentes kertoo.

Kalamyynnin tuomat vähäiset dollarit hän käyttää ruokaöljyyn, maitojauheeseen, pesuaineeseen, saippuaan ja muihin perustarvikkeisiin. Pian Fuentesin ostosten hinnat nousevat 10 - 15 prosenttia. Hinnankorotukset ulottuvat laajaan valikoimaan tuotteita.

Kuubalaiset voivat hankkia perustuotteita edullisesti valtion myymälöistä, mutta ostosten määrä on rajattu. Joitain tuotteita voi ostaa vain dollareilla valuuttakaupoista. Tätä nykyä dollari maksaa noin 27 pesoa, kun keskiverto kuukausipalkka liikkuu 300 peson tietämissä.

Enemmistö kuubalaisista saa käyttöönsä ainakin jonkin verran dollareita. Yleisintä on, että niitä lähettää Yhdysvalloissa asuva sukulainen.

Yhdysvaltain hallitus julkisti äskettäin sarjan Kuuban kauppasaartoa tiukentavia toimia, joihin sisältyy uusia matkustusrajoituksia. Ne saattavat tyrehdyttää rahan ja pakettien tuloa sukulaisilta, vaikka varsinaisten rahalähetysten enimmäismäärää ei vähennetäkään.

Sukulaisilta on usein tullut Kuubassa vierailevien matkalaisten mukana paketteja sisältönään tuotteita, joita Kuubassa ei ole tarjolla.

Vastedes Yhdysvaltain-sukulaiset voivat matkustaa Kuubaan aiempaa harvemmin, vain kerran kolmessa vuodessa. Ennen vierailuja sallittiin yksi vuodessa. Vierailijat saavat käyttää Kuubassa vain 50 dollaria (41 euroa) päivässä aiemman 164 dollarin (134 euron) sijaan.

Vierailuoikeus rajoitetaan lisäksi vain aivan lähisukulaisiin, joiksi luetaan vanhemmat, isovanhemmat, lastenlapset, sisarukset, lapset ja puoliso.

Uudet pakotteet aiheuttavat paljon murhetta perheille molemmissa maissa, totesi Yhdysvalloissa sijaitseva kuubalais-amerikkalainen perheiden oikeuksien komissio kannanotossaan hiljattain.

Talousasiantuntijat sen sijaan suhtautuvat tilanteeseen rauhallisemmin: ensireaktion jälkeen asiat palaavat paljolti ennalleen.

"Kuubalaiset ovat aina löytäneet keinon kiertää lakia. Aiemmin Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset saivat käydä täällä virallisesti vain kerran vuodessa, mikä ei estänyt joitain matkustamasta Kuubaan kolme tai neljäkin kertaa vuosittain", huomauttaa tutkija, joka ei halua antaa nimeään julkisuuteen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia