Kuuban naiset kypsyvät syyllistämiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuban naiset kypsyvät syyllistämiseen

Alhaisen syntyvyyden taustalla muutakin kuin äitien urahaaveet.

(IPS) -- Kuuban naiset ovat saaneet tarpeekseen siitä, että maan alhainen syntyvyys laitetaan heidän syykseen.

Maailmanpankin mukaan Kuubassa syntyi vuonna 2004 keskimäärin 1,59 lasta naista kohti, mutta vuonna 2011 enää 1,46. Aleneva syntyvyys, pitenevä elinikä ja maastamuutto aiheuttavat väestön nopeaa ikääntymistä.

Asia otettiin hiljan esille televisiouutisissa naisia syyllistävään sävyyn, joka herätti laajaa suuttumusta.

Nuori feministi Helen Hernández kirjoitti blogissaan, että Kuubassa vaalitaan yhä ajatusta "uhrautuvasta äitiydestä", ja se saa osaltaan monet nuoret naiset lykkäämään lapsentekoa.

Haaveena kaksi lasta

Hernández listasi seikkoja, joiden vuoksi äitiys ei houkuta: isien vähäinen rooli lastenhoidossa, varsinkin eron tullen, pula hoitopaikoista ja kehno kouluopetus, naisten ylikuormitus hoivatehtävillä sekä perheellisten naisten heikko urakehitys.

"Jos lapsista tulee rajoite, ei auta, vaikka olisi rahaa, oma talo ja turvallinen yhteiskunta, jotkut meistä haluavat silti odottaa", hän latasi.

Tutkimusten mukaan useimmat kuubalaisnaiset haaveilevat kahdesta lapsesta, mutta haave tyssää olosuhteisiin. Akateemisesti koulutetut naiset saavat ensimmäisen lapsensa keskimäärin 28-vuotiaana.

Abortti on ollut Kuubassa vapaa vuodesta 1960 ja ehkäisyvälineitä jaetaan ilmaiseksi tai myydään halvalla.

Raha ratkaisee

Nuori Mónica Baró muistutti nettikeskustelussa, että äitiyttä lykkäävät ennen muuta taloudelliset syyt. "Ensimmäinen kysymys on, miten taata uuden tulokkaan hyvinvointi: kunnon ravinto, koulutus ja vapaa-aika."

Yli 11 miljoonan asukkaan Kuubassa keskipalkka on 14 euroa kuussa. Yhä useampi valitsee maastamuuton. Vuonna 2012 lähteneistä 6 662 kuubalaisesta oli 52 prosenttia naisia, ja enemmistö heistä aikoi hankkia lapsia vasta uudessa kotimaassaan.

Väestötieteilijä Grisell Rodríguezin mukaan sukupuolten tasa-arvo ei toteudu kotioloissa, vaikka korkeakoulututkinnon suorittaneista on naisia 65 prosenttia ja valtion johtotehtävissä heidän osuutensa on 46 prosenttia.

Asiantuntijat eivät usko syntyvyyden nousuun. He kehottavat päättäjiä helpottamaan vanhusten ja lapsiperheiden oloja ja vahvistamaan lailla isän vastuuta. Nykyisin lapset jäävät erossa lähes poikkeuksetta äidille eikä elatusmaksu nouse yli kolmeen euroon kuukaudessa.

Kommentit

Lähettänyt Kuuban syntyvy… (ei varmistettu) 25.2.2019 - 14:30

katso google: syntyvyys kuuba

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia