Kuolemantuomio homoille Ugandassa? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuolemantuomio homoille Ugandassa?

Maan laki- ja parlamenttiasioiden komitea käsittelee jälleen homoseksuaaleja uhkaavaa lakiehdotusta.

Ugandassa yritetään kiirehtiä homoseksuaalien kuolemantuomion sallivan lain voimaantuloa, raportoi Amnesty International.

Toteutuessaan lakiehdotus tarkoittaisi, että henkilöt, jotka ovat harrastaneet seksiä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa voidaan tuomita kuolemanrangaistukseen. Laki myös velvoittaa kansalaisia rangaistuksen uhalla paljastamaan viranomaisille homouslain rikkojia.

Lakiehdotuksen alkuunpanija, hallitsevan puolueen David Bahati esitteli lakiehdotuksen lokakuussa 2009. Useat afrikkalaiset ja kansainväliset toimijat ovat tuominneet lakiehdotuksen. Arvostelijoihin kuuluu myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, joka kutsui lakia vastenmieliseksi.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni vastasi kansainväliseen paheksuntaan toteamalla, että lakiehdotuksesta on tullut ”ulkopoliittinen kysymys”. Sen jälkeen lakiehdotus pysähtyi parlamenttiin yli vuodeksi.

Viime vuosina ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International ja Human Rights Watch ovat kirjanneet Ugandassa useita tapauksia, joissa henkilöitä on syrjitty joko seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Viimeksi tammikuussa maassa murhattiin David Kato, yksi Ugandan harvoista julkisuudessa toimineista homoaktivisti, joka vastusti lakia avoimesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia