Uutiset

Kuolemantuomio alkoi arveluttaa Siperian nuoria

Moni siperialainen nuori aikuinen kannattaa
kuolemantuomiota, koska ei ole saanut tietoa päinvastaisesta
vaihtoehdosta. Tähän viittaavat keväällä pidetyn kirjoituskilpailun
tulokset ja seuraukset.

Moni siperialainen nuori aikuinen kannattaa kuolemantuomiota, koska ei ole saanut tietoa päinvastaisesta vaihtoehdosta. Tähän viittaavat keväällä pidetyn kirjoituskilpailun tulokset ja seuraukset.

Krasnojarksissa, Novosibirskissa ja neljässä muussa Siperian kaupungissa järjestettyyn esseekilpailuun
osallistui 400 iältään 18-25-vuotiasta korkeakouluopiskelijaa.

Joka toinen kirjoittaja katsoi, että teloitus on oikea rangaistus kaikkein vakavimmista rikoksista. Kuolemanrangaistusta vastaan kirjoitti 30 prosenttia, ja viidennes oli asiasta epävarmoja, Victoria Sergejeva kertoo. Hän johtaa kuolemanrangaistusta vastustavan Penal Reform International (PRI) -järjestön Venäjän-osastoa, joka järjesti kilpailun.

Takinkääntöä hyvään suuntaan

Järjestö kutsui vastakkaisia mielipiteitä esittäneitä nuoria keskustelemaan keskenään, minkä seurauksena osa kuolemantuomion kannattajista käänsi kelkkansa.

"Moni myönsi puoltaneensa teloitusta viestimistä saamansa tiedon nojalla", Sergejeva sanoo ja toivoo medialta aiheen tasapuolisempaa käsittelyä.

Hänen mukaansa kuolemanrangaistuksen kannattajat uskoivat sen pelotevaikutukseen. Heille ei tullut mieleen, että rikoksentekijät eivät usein ajattele tulevaa rangaistusta tai kiinnijäämisen mahdollisuutta.

"Monelle kuolemanrangaistus antoi turvallisuudentunnetta. He eivät olleet oivaltaneet, että katuvalaistus ja poliisin tehokas toiminta ajaisi saman asian", Sergejeva selittää.

Vanhakantainen rangaistuskeino

Venäjä ei ole pannut kuolemantuomioita täytäntöön vuoden 1996 jälkeen, mutta tuomion kieltokaan ei ole edennyt parlamentissa. Osa kansanedustajista katsoo, ettei kansa ole siihen valmis, Sergejeva sanoo.

Kirjoituskilpailussa menestyneet kehottivat Venäjää kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja ihmiselämän arvoa. Kuolemanrangaistus tuomittiin vanhanaikaiseksi ja muistutettiin, että rikoksia torjutaan työllisyyden ja elintason nousun avulla.

PRI:n viime vuonna teettämän kyselyn mukaan kuolemanrangaistusta vastusti 11 prosenttia venäläisistä.

nuorisoihmisoikeudetoikeus ja rikoslaki VenäjäItä-Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista