Kunnon vessat 200 vuoden päässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kunnon vessat 200 vuoden päässä

Saharan eteläpuolinen Afrikka ei saavuta sanitaatioon liittyvää vuosituhattavoitettaan, käy ilmi WaterAidin raportista.

Suurin osa Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioista ei kykene puolittamaan ilman kunnon sanitaatiota olevien ihmisten osuutta väestöstään vuoteen 2015 mennessä.

WaterAid-järjestön raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kestää yli 200 vuotta, ennen kuin ilman sanitaatiota eli vessaa ja viemäröintiä olevien ihmisten osuus väestöstä saadaan puolitettua.

Ilman puhdasta vettä olevien osuuden puolittamiseen pystyy vuoteen 2015 mennessä vain 20 maata.

Ilman puhdasta vettä sekä sanitaatiota olevien osuuden puolittaminen sisältyy YK:n vuonna 2000 määrittelemiin vuosituhattavoitteisiin. Ne on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2015 mennessä.

Raportin laskelmien mukaan tilanteen muuttamiseksi Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioiden pitäisi käyttää vesi- ja sanitaatiopalveluihin ainakin 3,5 prosenttia bruttokansantuotteestaan ja kehitysapu sektorille pitäisi kaksinkertaistaa.

Tällä hetkellä veden ja sanitaation puute maksaa Saharan eteläpuolisen Afrikan maille enemmän kuin koko Afrikka saa kehitysapua. Se näkyy etenkin lapsikuolleisuudessa: likaisen veden ja heikon sanitaation aiheuttamat taudit ovat lasten yleisin tappaja.

YK:n tuoreimman vuosituhattavoiteraportin mukaan vasta 31 prosentilla Saharan eteläpuolisen Afrikan väestöstä on kunnollinen sanitaatio. Tavoite vuoteen 2015 mennessä on 64 prosenttia.

Yhteensä maailmassa on noin 2,6 miljardia ihmistä, jolla ei ole kunnon sanitaatiota ja lähes 900 miljoonaa ihmistä ilman puhdasta vettä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia