Kunnollinen vessa vasta kahdella kolmesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kunnollinen vessa vasta kahdella kolmesta

Lähes miljardi ihmistä tekee tarpeensa yhä ulkosalle, kertovat WHO ja Unicef.

Vain noin 68 prosentilla maailman väestöstä on kunnollinen vessa. Puhtaan juomaveden saannissa on edistytty viime vuosina nopeasti, mutta sanitaatioasioissa ollaan YK:n asettamaa vuosituhattavoitetta jäljessä, kertovat Maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestöjen tuoreen raportin mukaan noin 2,4 miljardia ihmistä elää yhä ilman sanitaatiota. Heistä 946 miljoonalla ei ole edes huonoa vessaa, vaan he tekevät tarpeensa ulkosalle.

YK:n tänä vuonna umpeutuviin vuosituhattavoitteisiin kuuluu ilman puhdasta vettä ja sanitaatiota olevien osuuden puolittaminen väestöstä. Juomaveden suhteen on onnistuttu: jo yli 91 prosentilla maailman väestöstä on puhdasta juomavettä. Sen ansiosta huonon hygienian aiheuttamaan ripuliin kuolee päivittäin enää alle tuhat lasta, kun 15 vuotta sitten määrä oli yli 2 000, raportissa kerrotaan.

Sanitaatiotavoite sen sijaan ei ole onnistunut yhtä hyvin, vaan tavoitellusta määrästä puuttuu lähes 700 miljoonaa ihmistä. Vaje uhkaa myös puhtaassa vedessä aikaansaatua edistystä, sillä huono sanitaatio saastuttaa myös vettä.

Raportin mukaan sanitaatioasioissa ei ole edistytty, koska tiedotuskampanjoihin ei ole investoitu riittävästi, köyhille ei ole tarjolla edullisia vaihtoehtoja ja koska sosiaalisia normeja, jotka hyväksyvät tarpeiden tekemisen minne sattuu, ei ole onnistuttu muuttamaan.

Vuosituhattavoitteiden jatkosta, kestävän kehityksen tavoitteista, päätetään syyskuussa YK:ssa. Siellä tavoitteeksi asetetaan todennäköisesti ainakin se, että tarpeiden teko ulkosalle loppuu kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Se vaatisi vähenemistahdin tuplaantumisen nykyiseen verrattuna, WHO ja Unicef sanovat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia