Kunnollinen hygienia säästäisi ihmishenkiä Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kunnollinen hygienia säästäisi ihmishenkiä Keniassa

Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus.

(Kuva: Clare McEvoy/Trocaire / CC BY 2.0)

Keniassa 52 lasta tuhannesta menettää henkensä ennen viidettä ikävuottaan. Synnytykseen kuolee 6 000 äitiä vuodessa. Parannus tilanteeseen voisi löytyä yksinkertaisista muutoksista ihmisten käyttäytymisessä.

Myös maiden sisällä äitiys- ja imeväiskuolleisuus keskittyy. Migorin maakunta on yksi kuudesta vaikeimmin imeväis- ja lapsivuodekuolemista kärsivistä Kenian maakunnista. Yhdessä ne vastaavat noin puolesta synnytykseen ja vauvan ensimmäiseen elinkuukauteen liittyvistä menehtymisistä.

Kenialaisista äideistä lähes joka kolmas synnyttää muualla kuin sairaalassa. Synnytys kotona tai vastaavissa oloissa tarkoittaa usein epähygieenisyyttä, joka on riski sekä synnyttäjälle että vastasyntyneelle.

Vaarallisinta lapsen elämä on ensimmäisen kuukauden aikana. Tuolloin vauva on erityisen altis saamaan tulehdustauteja, kuten keuhkokuumeen, ripulin tai verenmyrkytyksen. Moni vastasyntyneiden taudeista olisi hoidettavissa, jos tehohoitoa olisi tarjolla.

Moni kuolema olisi kuitenkin vältettävissä pelkästään hygieniatasoa kohentamalla. Yksinkertaisin keino on käsienpesu saippualla. Se voisi säästää lukuisia ihmishenkiä. Vuonna 2014 Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus. Migorissa ja muissa köyhissä maakunnissa se on vielä harvinaisempaa.

Lisää uusi kommentti