Uutiset Terveys

Kunnollinen hygienia säästäisi ihmishenkiä Keniassa

Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus.
(Kuva: Clare McEvoy/Trocaire / CC BY 2.0)

Keniassa 52 lasta tuhannesta menettää henkensä ennen viidettä ikävuottaan. Synnytykseen kuolee 6 000 äitiä vuodessa. Parannus tilanteeseen voisi löytyä yksinkertaisista muutoksista ihmisten käyttäytymisessä.

Myös maiden sisällä äitiys- ja imeväiskuolleisuus keskittyy. Migorin maakunta on yksi kuudesta vaikeimmin imeväis- ja lapsivuodekuolemista kärsivistä Kenian maakunnista. Yhdessä ne vastaavat noin puolesta synnytykseen ja vauvan ensimmäiseen elinkuukauteen liittyvistä menehtymisistä.

Kenialaisista äideistä lähes joka kolmas synnyttää muualla kuin sairaalassa. Synnytys kotona tai vastaavissa oloissa tarkoittaa usein epähygieenisyyttä, joka on riski sekä synnyttäjälle että vastasyntyneelle.

Vaarallisinta lapsen elämä on ensimmäisen kuukauden aikana. Tuolloin vauva on erityisen altis saamaan tulehdustauteja, kuten keuhkokuumeen, ripulin tai verenmyrkytyksen. Moni vastasyntyneiden taudeista olisi hoidettavissa, jos tehohoitoa olisi tarjolla.

Moni kuolema olisi kuitenkin vältettävissä pelkästään hygieniatasoa kohentamalla. Yksinkertaisin keino on käsienpesu saippualla. Se voisi säästää lukuisia ihmishenkiä. Vuonna 2014 Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus. Migorissa ja muissa köyhissä maakunnissa se on vielä harvinaisempaa.

Terveys vesi ja viemäröintiterveys Kenia Suomen IPS

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.