Kuluttajat tottuneet korkeisiin korkoihin Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuluttajat tottuneet korkeisiin korkoihin Brasiliassa

Brasiliaa takavuosina koetellut jätti-inflaatio on saatu kuriin, mutta korkokanta hipoo yhä pilviä. Niin kuluttajat kuin yrittäjätkin ovat tottuneet kymmenien, jopa satojen prosenttien korkoihin.

Ulkomaalaisille on vaikea selittää sellaisen talouden toimintaa, jossa luottokorttivelan viivästyskorko voi nousta 225 prosenttiin ja yritykset pulittavat 60 prosentin korkoa lainapääomasta, Brasilian rahoitus-, hallinto- ja kirjanpitoalan toimihenkilöyhdistyksen (Anefac) varapuheenjohtaja Miguel Ribeiro de Oliveira myöntää.

Hänen mukaansa 60 prosentin korko on yritysluottojen karkea keskiarvo. Suurimmat firmat voivat päästä 18 prosentin korkoon, kun pieniä rokotetaan 120-130 prosentilla.

Kuluttajat ovat tilanteeseen niin tottuneita, ettei korkoaste kiinnosta heitä. Olennaista on se, selviääkö kuukausieristä vai ei, Ribeiro de Oliveira jatkaa.

Velaksi hankitun tuotteen loppuhinta saattaa helposti nousta kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Lehdissä näkee "supertarjouksia" autolainoista, joissa kulkupelin hintaan tulee koroista 72 prosenttia lisää. Joskus ilmoituksessa kerrotaan vain kuukausierän suuruus, edes mainitsematta, miten kauan sitä joutuu maksamaan.

Autolainojen korot ovat kuitenkin matalimmasta päästä, koska ajoneuvo toimii lainan vakuutena.

Sama pätee kiinteistöihin. Asuntolainojen vuosikorot ovat 11-18 prosenttia, mikä sekin on köyhille liikaa, kuluttajajärjestö ProTesten ekonomisti Hessia Costilla huomauttaa.

Hökkelikylät eli favelat jatkavat kasvuaan Brasilian kaupungeissa, ellei asuntolainoitukseen saada tolkkua, hän ennustaa.

Brasilian keskuspankin korkopolitiikan tavoitteena on pitää vuosi-inflaatio lähellä 4,5 prosenttia tänä ja ensi vuonna.

Lainamarkkinoilla prime-korko oli maaliskuussa 12,75 prosenttia, johon se on pudonnut vuoden 2005 puolivälin ennätystasolta eli 19,75 prosentista.

Korkea korkoaste nostaa valtion velanhoitokulut noin 45 miljardiin euroon vuodessa. Se tekee ison loven budjettiin ja ja hidastaa talouskasvua.

Costillan mukaan tilanne näkyy kuluttajilta ja yrityksiltä perittävien korkojen hitaana laskuna. Eurooppalaistenkin pankkien Brasiliassa toimivat konttorit karhuavat yli kymmenkertaisia korkoja kotimaihinsa verrattuna.

Korkokannan laskua voi edistää vain lainahanojen avaaminen ja pankkien keskinäisen kilpailun kiihtyminen, asiantuntijat arvioivat.

Brasilian kokonaislainakanta on vain 41 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun osuus teollisuusmaissa ylittää usein sata prosenttia.

Pankkilaina maksaa Brasiliassa helposti kuukaudessa sen, mitä vauraissa maissa vuodessa. Anefacin laskujen mukaan yksityishenkilön pankista ottamaan kulutusluoton kuukausikorko on 5,4 prosenttia. Kun korollekin lasketaan korko, puhutaan vuositasolla 89 prosentista.

Velaksi myyvissä liikkeissä vastaavat korkoprosentit ovat keskimäärin 6 ja 103 prosenttia.

Osamaksukauppa on vähävaraisille ainoa mahdollinen tapa hankkia vaikkapa jääkaappi tai hella. Alan yrittäjät ovat vainunneet siinä niin hyvän bisneksen, että moni ei halua lainkaan myydä käteisellä. Kiinteitä kuukausieriä mainostetaan lisäksi "korottomina".

Erät on käytävä maksamassa liikkeessä, mikä altistaa asiakkaat säännöllisesti uusille houkutuksille, Ribeiro de Oliveira sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia