Uutiset Terveys

Krooniset sairaudet yleisin kuolinsyy

Vaikka vaaralliset tautiepidemiat ja terroriteot nousevat helposti otsikoihin, valtaosa maapallon ihmisistä kuolee muista syistä.
(Kuva: Marco Verch / CC BY 2.0)

(IPS) -- Vaikka vaaralliset tautiepidemiat ja terroriteot nousevat helposti otsikoihin, valtaosa maapallon ihmisistä kuolee muista syistä. Viime vuonna menehtyneistä noin 57 miljoonasta ihmisestä kaksi kolmesta kuoli kroonisiin sairauksiin.

Kolmanneksen kuolemista aiheuttivat sydän- ja verisuonitaudit. Muut suurimmat tappajat olivat syövät, diabetes ja krooniset keuhkosairaudet. Ne yleistyvät myös kehitysmaissa eliniän noustessa ja elintapojen muuttuessa.

Epäterveellinen ravinto, liikunnan puute sekä liiallinen alkoholin käyttö ja tupakointi altistavat sairauksille ja pahentavat niitä. Koko maailmassa noin yksi aikuinen kymmenestä kuolee tupakoinnin seurauksena.

Tarttuvat taudit – alemmat hengitystieinfektiot, aids, ripuli, malaria ja tuberkuloosi – sekä äiti- ja lapsikuolleisuus ja heikko ravinto ovat yhä köyhien maiden vitsauksia ja aiheuttavat lähes neljäsosan kaikista kuolemista.

Liikenne vie nuoria

Vaikka äitikuolleisuus on viime vuosina alentunut, lähes 830 naista menehtyy päivittäin raskauden tai synnytyksen vuoksi. Tšadin, Malin ja Somalian hedelmällisessä iässä olevien naisten kuolemista joka neljäs liittyy lisääntymiseen.

Yksi kuolema kymmenestä johtuu tapaturmasta. Liikenne kuuluu kymmenen suurimman tappajan joukkoon viemällä noin 3 500 henkeä joka päivä. Liikenneonnettomuudet ovat 15–29-vuotiaiden yleisin kuolinsyy. Uhreista on miehiä noin 75 prosenttia, ja alkoholilla on usein osuutta asiaan.

Yli puolet maailman kuolevista on 65 vuotta täyttäneitä, mutta vaihtelu on suurta maan kehitysasteesta riippuen. Japanissa 60 prosenttia kuolee yli 80-vuotiaana, kun taas Nigeriassa sama osuus menehtyy alle 30-vuotiaana.

Kehitysaste näkyy myös kuolinsyissä. Köyhissä maissa suurimpia tappajia ovat hengitystieinfektiot, aids, ripulitaudit ja aivohalvaus. Rikkaissa maissa listaa johtavat sydän- ja verisuonitaudit, aivohalvaus, keuhkosyöpä ja muistisairaudet.

Itsemurha murhaa yleisempi

Itsemurha oli vuoden 2012 tilastossa kuolinsyynä 1,4 prosentissa tapauksista. Se tarkoittaa, että yli 800 000 ihmistä kuoli oman käden kautta, mutta todellinen luku lienee suurempi. Yleisimpiä itsemurhat olivat Guyanassa, Pohjois- ja Etelä-Koreassa, Sri Lankassa, Liettuassa, Surinamissa ja Mosambikissa.

Miesten itsemurhaluvut ovat liki kaksinkertaisia naisiin verrattuna. Yleisimmin itsemurha tehtiin yli 70-vuotiaana, mutta 15–29-vuotiailla itsemurha oli toiseksi yleisin kuolinsyy.

Henkirikoksen uhreja on lähes puoli miljoonaa vuodessa eli 0,8 prosenttia kuolleista. Miehiä oli 80 prosenttia uhreista ja 95 prosenttia tekijöistä. Lähes 15 prosenttia henkirikoksista liittyy kuitenkin kotiväkivaltaan, jonka uhreista on naisia 70 prosenttia.

Vauraissa maissa henkirikoksen uhrina kuolee keskimäärin alle 5 henkeä 100 000 asukasta kohti. Eräissä Latinalaisen Amerikan maissa uhreja on 40–90 samaa väkimäärää kohti.

Terrori keskittynyt

Sodat ja sisällissodat aiheuttivat 0,3 prosenttia kaikista kuolemista. Vuonna 2014 pahimmissa 20 selkkauksessa menehtyi yhteensä 164 000 ihmistä. Kärjessä olivat Syyria (76 000), Irak (21 000), Afganistan (15 000) ja Nigeria (12 000).

Vuoden 2014 kuolleista oli terrorismin uhreja 0,06 prosenttia eli noin 33 000. Vuotta aiemmin luku oli 18 000, ja kasvu oli suurinta Nigeriassa. Lähes 80 prosenttia kaikista terrorin uhreista keskittyi viiteen maahan: Afganistaniin, Irakiin, Nigeriaan, Pakistaniin ja Syyriaan.

Pahimmin terrorismista kärsi Irak, jossa sen uhrina menehtyi noin 30 prosenttia kaikista vuonna 2014 kuolleista.

Teloituksia kirjattiin samana vuonna 607 yhteensä 22 maassa. Yli 70 prosenttia tapahtui Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa. Luvut eivät sisällä Kiinaa, jossa tilastot kuolemanrangaistuksesta ovat salaisia.

Terveys väestöhiv/aidssairaus/lääkintä Suomen IPS

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.