Koulunkäynti jää monelta tytöltä väliin Mosambikissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulunkäynti jää monelta tytöltä väliin Mosambikissa

Köyhyys, varhaiset avioliitot ja seksuaalinen hyväksikäyttö katkaisevat monien mosambikilaistyttöjen koulunkäynnin.

Lähes puolet Mosambikin tytöistä jää täysin yläkoulun ulkopuolelle, muistutti kehitysyhteistyöjärjestö Plan naistenpäivän tapahtumassaan.

Yleisin syy koulutuksen varhaiseen keskeytymiseen ovat köyhyyden asettamat esteet sekä se, ettei tyttöjen koulutusta arvosteta. Tyttö saatetaan laittaa maataloustöihin tai huolehtimaan perheestään, vaikka koulunkäynti antaisi mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Plan Suomen viestintäjohtajan Anna Könösen mukaan myös varhaiset avioliitot nähdään usein ainoana vaihtoehtona saada tyttö ruokittua erityisesti maaseudulla, jossa paikalliset käytännöt usein ajavat ohi kirjoitetun lain.

Koulutuksen kohtaloksi saattaa koitua myös seksuaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta kouluissa. Mosambikin opetusministeriön hiljattain tekemän tutkimuksen mukaan ongelma on varsin yleinen, eikä moni tytöistä edes tiedä tekojen laittomuudesta tai siitä, kenelle häirinnästä voisi kertoa.

Könönen korostaa, että nykyiset asenneongelmat ja käytännöt aiheuttavat tytöille valtavia haittoja ja pakottavat heidät aikuisen naisen rooliin liian aikaisin. Pahimmassa tapauksessa raskaus tai siihen liittyvät komplikaatiot voivat johtaa lapsen kuolemaan.

Maailmanlaajuisesti 62 miljoonalta kouluikäiseltä tytöltä on tällä hetkellä evätty pääsy peruskouluun. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia