Koulukirjojen sisällön uudistaminen juuttui ristiriitoihin Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulukirjojen sisällön uudistaminen juuttui ristiriitoihin Irakissa

Lähes kuusi miljoonaa irakilaista koululaista aloittelee tänä syksynä toista kouluvuottaan ilman Saddam Husseinin varjoa. Kaikille on luvattu uudet kirjat, mutta niiden sisältö on paljolti ennallaan. Vuosikymmenet Saddamia vastaan taistelleet puolueet vaativat, että baath-ideologia on juurittava kansakunnan muistista. Toisten mielestä taas historia pitää tallettaa tulevillekin sukupolville.

"Painamme uudet kirjat kaikille. Maailmanpankilta ja muilta avustajilta on saatu tarkoitusta varten 33 miljoonaa euroa, ja sopimuksia on tehty irakilaisten sekä Jordaniassa ja Arabiemiirikuntien liitossa toimivien painotalojen kanssa", hanketta johtava Saad Ibrahim kertoo.

Hänen mukaansa suurin haaste opetusviranomaisille on kuitenkin oppisisältöjen uudistaminen. "Sitä varten asetettiin komitea viime vuonna, mutta luulen että työ vie useita vuosia. Koko opetusfilosofia on vaihdettava uuteen", Ibrahim pohtii.

Filosofian muuttamisella tarkoitetaan yleensä sitä, että oppikirjoista poistetaan kaikki viittaukset Saddamiin ja Baath-puolueeseen, jota tämä käytti yli 30 vuotta valtansa tukialustana.

Asia on kuitenkin mutkikas. Vuosikymmenet Saddamia vastaan taistelleet puolueet vaativat, että baath-ideologia on juurittava kansakunnan muistista. Toisten mielestä taas historia pitää tallettaa tulevillekin sukupolville.

"On vaikea kuvitella, miten oppikirjoja voitaisiin alkaa uudistaa ennen kuin irakilaiset itse ratkaisevat nämä kysymykset. Siihen asti jatketaan uusien painosten ottamista vanhoista kirjoista", eräs nimettömänä pysyttelevä länsimaalainen kommentoi.

Jotkut kasvatusalan asiantuntijat huomauttavat, että kysymys opetuksen filosofiasta ulottuu syvemmälle kuin baathilaisuuden juurimiseen. Heidän mukaansa kyse on siitä, miten oppilaat opetetaan ajattelemaan ja päättelemään itse ulkoa pänttäämisen sijasta.

Opetusministeriöllä on kuitenkin kouraantuntuvampiakin huolia. Apulaisopetusministeri Hassanein Mualla kertoo, että 80 prosenttia Irakin noin 18 000 koulurakennuksesta on jonkinlaisen kohennuksen tarpeessa.

Vajaa puolet kaipaa osittaista korjaamista, noin kolmannes kokonaisvaltaista remonttia ja tuhatkunta koulua on rakennettava uudelleen. Lisäksi ministeriö aikoo rakentaa 4 500 uutta koulua vuoteen 2007 mennessä. Tilanpuute on armoton, ja joissakin rakennuksissa käydään nyt koulua aamu-, iltapäivä- ja iltavuoroissa.

Korjaus- ja rakennusurakan kokonaiskustannuksista ei toistaiseksi ole tietoa, eikä siitäkään, onko opetusministeriöllä varaa siihen. Yhdysvaltain johtama väliaikaishallinto sanoi viime vuonna käyttäneensä vajaat 60 miljoonaa euroa rakennusten korjaamiseen.

Opetusministeriö edellyttää nyt, että kaikki koulurakennuksiin liittyvät työt on ensin hyväksyttävä hallituksessa.

Muallan mukaan siihen on kaksi syytä: Halutaan välttää sekaannukset, joita useiden osapuolien mukanaolo voisi aiheuttaa. Ja irakilaiset rakennussuunnittelijat vaaditaan mukaan, jotta kaikki tulee alusta alkaen asianmukaisesti hoidetuksi.

Ilmeisenä piikkinä amerikkalaisille hän jatkaa: "On parempi tehdä työ kunnolla kuin sutia vähän maalia sinne ja vaihtaa pari ikkunaa tänne."

Saddamin aikana valtion rahaa liikeni opetusalallekin pääsiassa Bagdadiin ja muihin suurkaupunkeihin. Nyt tavoitteena on tasaisempi maantieteellinen jako.

Opettajia uusi hallinto on jo onnistunut ilahduttamaan antamalla heille kolminkertaisen palkankorotuksen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia