"Koulukaveristani tuli terroristi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Koulukaveristani tuli terroristi"

Indonesian Balilla lokakuussa 2002 tapahtunut
terrori-isku surmasi 202 ihmistä. Toimittaja Noor Huda Ismailille se
oli enemmän kuin uutisaihe.

Indonesian Balilla lokakuussa 2002 tapahtunut terrori-isku surmasi 202 ihmistä. Toimittaja Noor Huda Ismailille se oli enemmän kuin uutisaihe.

Noor järkyttyi huomatessaan, että suosittuun yökerhoon kohdistuneen iskun rahoituksen järjestämisestä syytettiin Fadlullah Hasania, joka oli hänen monivuotinen koulutoverinsa.

Pojat opiskelivat Al Mukim Ngruki -nimisessä islamilaisessa sisäoppilaitoksessa Jaavan saarella. Noor aloitti siellä 12-vuotiaana 1985 ja jatkoi kuusi vuotta. Fadlullah oli häntä kolme vuotta vanhempi.

Noor on havainnut, että Ngrukin kasvatteja löytyy enemmänkin Balin iskusta syytetyn Jemaah Islamiah (JI) -järjestön riveistä. Tieto ajoi hänet tutkimaan maan vanhoillisimpiin kuuluvan islamilaisen opinahjon oppilaiden myöhempiä valintoja.

Taistelukoulutusta Afganistanissa ja Filippiineillä

Balin lisäksi pariin muuhunkin pommi-iskuun yhdistetty JI ei ole tehnyt niitä vuoden 2005 jälkeen. JI:n johtajaksi epäillään Abu Bakar Bashiria, radikaalia uskonoppinutta, joka oli perustamassa Ngrukin koulua vuonna 1972.

Noor itse opiskeli Ngrukin jälkeen valtio-oppia ja viestintää, mikä vei hänet toimittajaksi ja poliittisen väkivallan tutkijaksi. Myös Jakartan yöelämä tuli opiskelijaporukoissa tutuksi.

Osallistuessaan toimittajana kahden Balin iskun vuoksi teloitetun hautajaisiin marraskuussa, hän kertoo tavanneensa yli 200 miestä, joilla on yhteyksiä JI:hin ja muihin islamistiryhmiin, mutta "kaikki eivät kannata väkivaltaa".

Kouluaikana Noor piti samasta kylästä lähtenyttä Fadlullahia ystävänään:

"Me söimme yhdessä, leikimme yhdessä ja opiskelimme yhdessä. Ainoa ero oli, että hän oli uskonnollisempi ja kannusti minuakin ottamaan islamin vakavammin."

Balin iskun jälkeen poliisi julkisti kuvia epäillyistä ja Noor tunnisti kaverinsa.

"Sain selville, että hän oli mennyt sotilaskoulutukseen Afganistaniin, jonne moni islamisti lähti häätämään venäläisiä (Neuvostoliitto miehitti maata 1979-1989)."

Fadlullah sai lisää koulutusta pyhän sodan kävijäksi eli jihadistiksi Etelä-Filippiinien Moro-kapinallisten luona.

Kiinnostus tyttöihin pelasti

Noorin mukaan Ngrukin koulun opetus korosti jihadia sekä sisäisenä kilvoitteluna että fyysisenä taisteluna. "Paino oli toiminnan puolella, mutta opettajat eivät koskaan kehottaneet minua tappamaan vihollista."

Radikaalissa maineessa ollut koulu vastusti Indonesian tuolloista Suharton hallitusta ja sen suosimaa maallista kansallismielisyyttä.

Koulu oli vaativa. "Meitä aloitti 150 oppilasta, mutta loppuun asti kesti vain 15. Olimme kuusi vuotta suljettuina kouluun. Vanhemmat tavattiin kahden viikon välein, tupakointi ja farkut olivat pannassa."

Uskonnon ja arabian ohella koulussa opetettiin maallisia aineita, kuten matematiikkaa ja maantiedettä.

Noorin mukaan koulu poimi oppilaiden joukosta älykkäät, fyysisesti kyvykkäät ja uskonnolliset pojat, joissa oli ainesta jihadisteiksi. He saivat opettajilta henkilökohtaista valmennusta, joka toimi eräänlaisena aivopesuna.

"Valitut muokataan piilovaikutuksen avulla myötämielisiksi jihadille, ja heidät altistetaan samanmielisten seuralle. Sen jälkeen mukaan ujutetaan väkivalta, joka oikeutetaan ideologialla", Noor selittää.

Nyt vankilassa istuva Abu Husna kuului Noorin mukaan jihadisteja valmentaneisiin opettajiin.

"Kansainvälinen ilmapiiri alkoi vaikuttaa Abu Husnaan Neuvostoliiton hyökättyä Afganistaniin. Moni muu oli yhtä vihainen, ja he saivat tukea CIA:lta", Noor kertoo.

Hän arvioi, että Ngrukista lähti Afganistaniin joitakin satoja nuorukaisia. "Silloin amerikkalaiset toivottivat heidän tervetulleiksi, mutta nyt he ovat kirottuja terroristeja, jotka pitää murskata."

Noor välttyi jihadistin kohtalolta luonnollisista syistä. "Solmin suhteen erään Ngrugin perustajan tyttäreen, ja sen paljastuttua minua ei pidetty tarpeeksi hurskaana. Ilman tyttöihin kohdistuvaa kiinnostustani olisin voinut päätyä yhdeksi heistä", Noor pohtii.

Vanhat koulutoverit pitävät häntä nyt lännen urkkijana. "Mutta he tietävät, ettei minua kiinnosta heidän pidättämisensä. Haluan vain kirjoittaa heidän taistelevaa ideologiaansa vastaan."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia