Koulujen kasvitarhat helpottavat nälkää Guatemalassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulujen kasvitarhat helpottavat nälkää Guatemalassa

Guatemalan valtio pyrkii vakiinnuttamaan kasvitarhat koulutyön osaksi kautta maan.

"Opimme istuttamaan ja kastelemaan vihanneksia. Kasvatamme retiisiä, punajuurta, sipulia, lehtimangoldia ja parsakaalia", guatemalalainen koulupoika Juan Francisco Ordóñez, 12, kertoo.

Hän asuu köyhällä Totonicapánin alueella, jonka kouluihin alettiin viime vuonna perustaa kasvitarhoja helpottamaan lasten aliravitsemusta. "Eilen istutin kotonakin 20 parsakaalia", poika ylpeilee.

Kouluruoan tuottamisen ohella kasvitarhojen toivotaankin innostavan lapsia viljelyyn myös kotonaan. "Meitä ilahduttaa, että lapset ja heidän vanhempansa ovat tulleet pyytämään siemeniä", Ordóñezin koulun rehtori Benjamin Tax sanoo.

Hänen mukaansa koulun ensimmäinen lehtimangoldisato syötiin tuoreeltaan, mutta ensi vuonna osa aiotaan myydä ja ostaa rahalla siemeniä viljelmien laajentamiseksi.

YK:n mukaan puolet Guatemalan alle viisivuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta. Totonicapánissa osuus nousee 74 prosenttiin ja joka kolmas tapaus on vakava.

Totonicapánin kouluviljelyä edistää paikallinen säätiö, joka saa tukea YK:lta ja muilta kehitysavun antajilta. Guatemalan valtio pyrkii vakiinnuttamaan kasvitarhat koulutyön osaksi kautta maan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia