Kouluissa alkaa uusi luku ilman Gaddafin oppia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kouluissa alkaa uusi luku ilman Gaddafin oppia

Gaddafin kuva poistettiin koulun seinältä ja opettajat suunnittelevat uutta lukuvuotta, ilman vanhoja virallisia oppeja.

"Tiedän, että edessä on valtavia haasteita, mutten ole ikinä ollut näin onnellinen uuden lukukauden alkaessa. Vihdoinkin pääsen opettamaan vapaasti", tripolilainen alakoulun opettaja Ahlam Saadi sanoo.

Dahran alueen koulun opettajat iloitsevat toistensa tapaamisesta loman jälkeen. Monella on kyyneleet silmissä, ja tunnelma muistuttaa hääjuhlaa.

Opettajien työ alkaa lukukauden ohjelman suunnittelulla, mutta yksi asia on ratkaistu jo ennakkoon. "Olemme päättäneet nimetä koulumme uudelleen Ayman Tumaniksi kollegamme kuolleen pojan muistoksi", arabiankielen opettaja Salwah Talah kertoo.

Opettaja Zeynab Tuman sanoo 22-vuotiaan poikansa Aymanin olleen Tripolin ensimmäinen marttyyri. Gaddafia kannattavat Qatiba-joukot ampuivat hänet iltarukousten jälkeen 20. helmikuuta.

Kaikki eivät palaa

Mustiin asuihin ja värikkäisiin huiveihin verhoutuneet 15 naisopettajaa astuvat lopulta kouluun sisään. Joukosta puuttuvien ei uskota palaavan töihin - ei ainakaan Ayman Tumanille omistettuun kouluun.

Koulun johtaja Jamal Tabi arvioi, että Muammar Gaddafin määräämää virallista jamahiriya-oppia opettaneet eivät varmaankaan palaa. "He olivat lojaaleja Gaddafille, ja jotkut jopa liittyivät Qatibaan", hän sanoo.

Gaddafi kehittämä jamahirya-käsite tarkoittaa kansantasavaltaa.

Tabi esittelee koulua, jonka seinältä on poistettu aiemmin pakollinen Gaddafin kuva. Tilalle on viritetty kapinallisten lippu, joka peittää ikkunaan tulleet luodinreiät. Viimeiset kappaleet Gaddafin Vihreää kirjaa annetaan kävijöille muistoiksi.

Koululla vierailee myös kapinakenraali Ali Ashur saattueenaan puoli tusinaa aseistettua miestä. "Olemme kiertäneet kaupungin kouluja varmistamassa, että ne ovat turvallisia", Ashur kertoo.

Historia menee uusiksi

Opettajilla on kova työ ajanmukaistaa opetussisältöjä.

"Matematiikka tai kemia eivät aiheuta ongelmia, mutta historiankirjojen kanssa on oltava tarkkana", Tabi myöntää. Hänelle on kerrottu, että Bengasissa painetaan uusia oppikirjoja, joiden on määrä saapua kouluille alle kuukaudessa.

Kapinallisia jahdanneet Gaddafin joukot riehuivat koulun toimistossa ja kirjastossa ennen Tripolin kaatumista.

"Monia opettajiamme epäiltiin yhteyksistä kapinallisiin, ja joukot etsivät todisteita siitä", historianopettaja Kamila Ashur kertoo rojukasojen keskellä.

Ashur sanoo joutuneensa itsekin menemään maan alle kesken edellisen lukukauden, koska poliisi etsi häntä.

Kysymykseen, mitä nainen aikoo kertoa oppilailleen Gaddafista, tulee selvä vastaus.

"Kerron kauheasta hallinnosta, pidätyksistä ja kidutuksesta. Kerron, että hänen ajatuksensa eivät olleet ihmiselle sopivia", Ashur listaa ja heiluttaa kapinallisten pienoislippua.

"Minä en pelkästään opeta historiaa. Minä myös teen sitä", hän julistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia