Uutiset

Korruptio ja öljyntuotanto kulkevat käsi kädessä

Läpinäkyvyys ei kuulu öljyn ominaisuuksiin. Näyttää melkein siltä, että hämäriä puuhia ja korruptiota löytyy kaikkialta, mistä öljyäkin, todetaan tuoreessa Tynnyrin pohja-nimisessä raportissa, jonka on laatinut kehitysapujärjestö Catholic Relief Services (CRS).

"Öljyesiintymillä on ollut taipumus jarruttaa yhteiskunnan demokratisoitumista ja vahvistaa itsevaltaista hallintoa. Esimerkkejä riittää Iranin shaahista Nigerian entiseen diktaattoriin Sani Abachaan ja Saudien kuningashuoneesta Saddam Husseiniin", tuore raportti muistuttaa. Tynnyrin pohja (Bottom of the Barrel) -nimisen raportin on laatinut kehitysapujärjestö Catholic Relief Services (CRS).

Lukuisat muut selvitykset tukevat näkemystä. Korruptiota vastaan toimiva Transparency International (TI) esimerkiksi korostaa, että öljy ja maakaasu ovat aseiden jälkeen maailman tuottoisinta kauppatavaraa.

Tina Rosenberg kirjoittaa New York Timesissa, että öljytuloilla elävistä maista puuttuvat usein sekä keskiluokka että vakaat poliittiset instituutiot.

Afrikassa öljyn "tahrimiin" maihin kuuluvat esimerkiksi Gabon, Angola ja Nigeria. Nigeria on toisena ja Angola viidentenä maailman korruptoituneimpien maiden listalla.

Gabonissa öljyllä oli takavuosina keskeinen rooli skandaalien sarjassa, joka ryvetti myös Ranskan silloisen johdon presidentti Francois Mitterrandia myöten.

Hallituksen sanottiin sulkeneen silmänsä ranskalaisen öljy-yhtiön Elf Aquitanen likaisilta puuhilta Gabonissa. Selvitysten mukaan yhtiö pesi rahaa Gabonin pankeissa ja maksoi valtavia lahjuksia maan viranomaisille.

"On helppo nähdä, miksi korruptio rehottaa öljynviejämaissa", CRS:n raportin laadintaan osallistunut Terry Karl selittää.

Osatekijöinä ovat yhtäältä öljykaupan suuret voitot ja toisaalta tuottajamaiden keskittynyt vallankäyttö, heikko hallintokoneisto ja puutteellinen oikeusjärjestelmä.

Karl siteeraa lausuntoa, jonka hän kertoo kuulleensa vuosia sitten Venezuelan silloiselta talousministeriltä: "Ihmiset varastavat, koska ei ole mitään syytä olla varastamatta."

Öljynviejämaiden järjestön Opecin 11 jäsenmaasta Indonesia, Nigeria ja Venezuela kuuluvat maailman korruptoituneimpiin valtioihin. Loput jäsenet - Algeria, Arabiemiirikuntien liitto, Irak, Iran, Kuwait, Libya, Qatar, Saudi-Arabia - eivät nekään ole tunnettuja valtakoneistonsa läpinäkyvyydestä.

Suuria ylikansallisia öljy-yhtiöitä vastaan esitetään ajoittain syytöksiä korruptiosta ja hämäristä puuhista maapallon eri kolkilla. Viime vuosina on pengottu muun muassa silloisen Mobil-yhtiön (nykyisin ExxonMobil) toimintaa 1990-luvulla Kazakstanissa.

Mobilin ulkomaantoiminnoista tuolloin vastannut johtaja Bryan Williams ja kaupoissa välittäjänä toiminut pankkiiri James Giffen saivat huhtikuussa New Yorkissa syytteet Kazakstanin viranomaisten lahjonnasta.

Mobil hankki 1996 erittäin edullisesti itselleen 25 prosentin osuuden Kaspianmeren rannalla Kazakstanissa sijaitsevasta Tengizin öljyesiintymästä. Se kuuluu kymmenen suurimman joukkoon maailmassa.

Öljyteollisuus ja poliittinen valta kietoutuvat usein yhteen, mistä paras esimerkki on Yhdysvallat.

Kazakstanin öljykähmintöjen aikaan Yhdysvaltain nykyinen varapresidentti Dick Cheney johti muun muassa öljyalalla toimivaa jättimäistä Halliburton-yhtiötä. Yhtiö tekee Kazakstanissa yhteistyötä ExxonMobilin ja Amocon kanssa.

ExxonMobil joutui taannoin syytteeseen osallisuudesta Indonesian armeijan toimeenpanemiin väärinkäytöksiin levottomuuksien repimässä Acehin maakunnassa.

Kesällä 2002 Yhdysvaltain ulkoministeriö kehotti tuomaria hylkäämään kanteen, koska se voisi vaarantaa USA:n etuja ja heikentää Indonesian hallituksen halua osallistua terrorismin vastaiseen sotaan.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin juuret ovat myös öljykentillä. Valtaosa hänen vuoden 2000 vaalikampanjalleen annetuista 29 miljoonan euron lahjoituksista tulikin öljyalalta.

Ei liene sattumaa, että Halliburton sai ensimmäisten joukossa suururakan Irakin jälleenrakennuksessa.

Karlin mukaan öljy sinänsä ei aiheuta korruptiota. Ratkaisevaa on, millaiset hallintorakenteet valtiolla on ennen öljyntuotannon alkamista.

"Jos ne ovat erityisen heikot ja itsevaltaiset, öljyntuotannon ympärille ilmaantuu suurella todennäköisyydellä korruptiota."

Hän jatkaa, että öljy-yhtiöt allekirjoittavat usein kehitysmaissa sopimuksen, joka kieltää niitä kertomasta, millaisin ehdoin tuotannosta on sovittu.

"Jos öljy-yhtiöt päättäisivät yhdessä, että ne allekirjoittavat vain julkisia sopimuksia, hallitusten olisi pakko suostua."

Rosenbergin mukaan korruptio on yleensä vähäisempää öljymaissa, joilla on paljon muutakin ulkomaankauppaa.

"Ehkä siksi, että kauppa lisää vaikutusvaltaisten kansalaisten kiinnostusta hallituksensa tehokkuutta kohtaan. Vastaavasti maan johtajille on tärkeätä päästä samalle tasolle muiden valtioiden kanssa."

CRS moittii Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF), että ne kiinnittävät liian vähän huomiota öljyrahojen valumiseen vallanpitäjien taskuihin. Raportin mukaan Maailmanpankin pitäisi asettaa öljysopimusten julkisuus lainojensa ehdoksi.

Muun muassa Britannian pääministeri Tony Blair on antanut tukensa aloitteelle, joka kehottaa öljysopimusten vapaaehtoiseen julkistamiseen. Moni kehitysmaa ja öljy-yhtiö on hymissyt aloitteelle myöntyvästi, mutta sen kohtalon ratkaisee lopulta suurten öljy-yhtiöiden kanta.

(Inter Press Service)

* Kirjoittaja on uutistoimisto IPS:n päätoimittaja.

korruptio & läpinäkyvyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria naisia kerrossängyillä

Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut

Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
Nainen puolilähikuvassa

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kolmen päivän tehokoulutuksessa opiskellaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa aina bussin käytöstä tasa-arvon kunnioittamiseen. ”Kulttuuriorientaatiosta oli hyötyä, sillä arabimaissa Suomea ei tunneta kovin hyvin”, kertoo Suomeen hyvin kotiutunut Heba Almahrous.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.

Tuoreimmat

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”