Uutiset Koronavirus

Koronavirus sulki Bangladeshin bordellit – Seksityöläiset pelkäävät toimeentulonsa puolesta

Bangladeshin hallitus on luvannut seksityöläisille taloudellista tukea koronaviruksen vuoksi. Lapsesta asti seksityötä tehnyt Shilpy pelkää kuitenkin, ettei enää pysty maksamaan lastensa koulutusta.
Hevosen takapää kadulla, taustalla kadulla kävelevä ihminen
Bangladeshin pääkaupunki Dhaka on koronasulun autioittama. Myös bordellit on suljettu, ja seksityöläiset ovat työttöminä. (Kuva: Mohammad Rakibul Hasan / IPS)

(IPS) -- Shilpy on töissä Bangladeshin suurimmassa bordellissa Daulatdiassa, mutta nyt hän pelkää kahden tyttärensä tulevaisuuden puolesta. Kun maa on koronaviruksen takia sulkenut bordellit, Shilpy epäilee, ettei enää kykene kustantamaan lastensa ylläpitoa ja koulutusta bordellin ulkopuolella.

”Kun minä synnyin bordellissa, nainen, jolle äitini työskenteli, tarjosi kaikille riisivanukkaan juhlan kunniaksi. Täällä arvostetaan vain tyttövauvoja”, Shilpy sanoo.

”Olin kai kuuden vanha, kun opin tanssimaan, meikkaamaan ja muita tässä ammatissa hyödyllisiä taitoja. Muutaman vuoden kuluttua minut myytiin.”

Seksityö on Bangladeshissa laillista yli 18-vuotiaille, vaikkakin monet aloittavat paljon nuorempina.  Monet tytöt myydään seksityöhön noin 230 eurolla, jonka he sitten joutuvat maksamaan takaisin bordellinomistajille. Omistajat ovat yleensä vanhempia naisia.

Seksityöläisten oikeudet vahvistettiin vuonna 2014. Bangladeshin naisjuristien yhdistys sai maan korkeimman oikeuden vakuuttumaan, että seksityöläisten karkotus suuresta Kandaparan bordellista oli laiton. Oikeuden päätös oli tervetullut, sillä bordellissa syntyneillä tytöillä ei ollut muutakaan paikkaa.

Bordelli on ainoa koti

Nyt bordellit kuitenkin ovat kiinni. Seksityöläiset hyväksyvät sulkemisen, sillä he ymmärtävät virustartunnan vakavuuden.

Bangladeshin hallitus on luvannut kaikille seksityöläisille 30 kilon riisipaketin, parikymmentä euroa rahaa sekä vapautuksen vuokranmaksusta sulun ajaksi.

Shilpylle sulku on silti musertavan huono uutinen. Hän on huolissaan tyttäristään, jotka hän on antanut paikallisen kansalaisjärjestön ylläpitämään turvakotiin.

”Kun annoin lapseni heidän hoivaansa, nuorempi tyttö oli vain kuuden kuukauden ikäinen. Tiesin, että heidän täytyy päästä pois tästä paikasta. Maksan osan heidän koulutuksestaan ja kansalaisjärjestö maksaa loput. Kansalaisjärjestön nainen vakuutti minulle, ettei tyttöjen milloinkaan tarvitse palata bordelliin. Haluaisin, että he menisivät naimisiin ja eläisivät tavallista elämää”, Shilpy selittää.

”Nyt kun bordellimme on suljettu, minulla ei ole mitään ansioita ja pelkään, että lasteni elämä menee pilalle. Minulla ei ole heille mitään paikkaa. Perheeni on katkaissut kaikki siteet, ja tämä on ainoa kotini”, Shilpy huokaa.

Hän ei ole huolineen yksin. Useimmat bangladeshilaiset seksityöläiset elävät kädestä suuhun ja vain noin yksi yhdeksästä saa säästöönkin jotain.

Koronavirus genderihmiskauppasukupuolten tasa-arvosairaus/lääkintä Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”