Uutiset Koronavirus

Koronavirus sulki Bangladeshin bordellit – Seksityöläiset pelkäävät toimeentulonsa puolesta

Bangladeshin hallitus on luvannut seksityöläisille taloudellista tukea koronaviruksen vuoksi. Lapsesta asti seksityötä tehnyt Shilpy pelkää kuitenkin, ettei enää pysty maksamaan lastensa koulutusta.
Hevosen takapää kadulla, taustalla kadulla kävelevä ihminen
Bangladeshin pääkaupunki Dhaka on koronasulun autioittama. Myös bordellit on suljettu, ja seksityöläiset ovat työttöminä. (Kuva: Mohammad Rakibul Hasan / IPS)

(IPS) -- Shilpy on töissä Bangladeshin suurimmassa bordellissa Daulatdiassa, mutta nyt hän pelkää kahden tyttärensä tulevaisuuden puolesta. Kun maa on koronaviruksen takia sulkenut bordellit, Shilpy epäilee, ettei enää kykene kustantamaan lastensa ylläpitoa ja koulutusta bordellin ulkopuolella.

”Kun minä synnyin bordellissa, nainen, jolle äitini työskenteli, tarjosi kaikille riisivanukkaan juhlan kunniaksi. Täällä arvostetaan vain tyttövauvoja”, Shilpy sanoo.

”Olin kai kuuden vanha, kun opin tanssimaan, meikkaamaan ja muita tässä ammatissa hyödyllisiä taitoja. Muutaman vuoden kuluttua minut myytiin.”

Seksityö on Bangladeshissa laillista yli 18-vuotiaille, vaikkakin monet aloittavat paljon nuorempina.  Monet tytöt myydään seksityöhön noin 230 eurolla, jonka he sitten joutuvat maksamaan takaisin bordellinomistajille. Omistajat ovat yleensä vanhempia naisia.

Seksityöläisten oikeudet vahvistettiin vuonna 2014. Bangladeshin naisjuristien yhdistys sai maan korkeimman oikeuden vakuuttumaan, että seksityöläisten karkotus suuresta Kandaparan bordellista oli laiton. Oikeuden päätös oli tervetullut, sillä bordellissa syntyneillä tytöillä ei ollut muutakaan paikkaa.

Bordelli on ainoa koti

Nyt bordellit kuitenkin ovat kiinni. Seksityöläiset hyväksyvät sulkemisen, sillä he ymmärtävät virustartunnan vakavuuden.

Bangladeshin hallitus on luvannut kaikille seksityöläisille 30 kilon riisipaketin, parikymmentä euroa rahaa sekä vapautuksen vuokranmaksusta sulun ajaksi.

Shilpylle sulku on silti musertavan huono uutinen. Hän on huolissaan tyttäristään, jotka hän on antanut paikallisen kansalaisjärjestön ylläpitämään turvakotiin.

”Kun annoin lapseni heidän hoivaansa, nuorempi tyttö oli vain kuuden kuukauden ikäinen. Tiesin, että heidän täytyy päästä pois tästä paikasta. Maksan osan heidän koulutuksestaan ja kansalaisjärjestö maksaa loput. Kansalaisjärjestön nainen vakuutti minulle, ettei tyttöjen milloinkaan tarvitse palata bordelliin. Haluaisin, että he menisivät naimisiin ja eläisivät tavallista elämää”, Shilpy selittää.

”Nyt kun bordellimme on suljettu, minulla ei ole mitään ansioita ja pelkään, että lasteni elämä menee pilalle. Minulla ei ole heille mitään paikkaa. Perheeni on katkaissut kaikki siteet, ja tämä on ainoa kotini”, Shilpy huokaa.

Hän ei ole huolineen yksin. Useimmat bangladeshilaiset seksityöläiset elävät kädestä suuhun ja vain noin yksi yhdeksästä saa säästöönkin jotain.

Koronavirus genderihmiskauppasukupuolten tasa-arvosairaus/lääkintä Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”