Uutiset Koronaviruspandemia

Koronavirus sulki Bangladeshin bordellit – Seksityöläiset pelkäävät toimeentulonsa puolesta

Bangladeshin hallitus on luvannut seksityöläisille taloudellista tukea koronaviruksen vuoksi. Lapsesta asti seksityötä tehnyt Shilpy pelkää kuitenkin, ettei enää pysty maksamaan lastensa koulutusta.
Hevosen takapää kadulla, taustalla kadulla kävelevä ihminen
Bangladeshin pääkaupunki Dhaka on koronasulun autioittama. Myös bordellit on suljettu, ja seksityöläiset ovat työttöminä. (Kuva: Mohammad Rakibul Hasan / IPS)

(IPS) -- Shilpy on töissä Bangladeshin suurimmassa bordellissa Daulatdiassa, mutta nyt hän pelkää kahden tyttärensä tulevaisuuden puolesta. Kun maa on koronaviruksen takia sulkenut bordellit, Shilpy epäilee, ettei enää kykene kustantamaan lastensa ylläpitoa ja koulutusta bordellin ulkopuolella.

”Kun minä synnyin bordellissa, nainen, jolle äitini työskenteli, tarjosi kaikille riisivanukkaan juhlan kunniaksi. Täällä arvostetaan vain tyttövauvoja”, Shilpy sanoo.

”Olin kai kuuden vanha, kun opin tanssimaan, meikkaamaan ja muita tässä ammatissa hyödyllisiä taitoja. Muutaman vuoden kuluttua minut myytiin.”

Seksityö on Bangladeshissa laillista yli 18-vuotiaille, vaikkakin monet aloittavat paljon nuorempina.  Monet tytöt myydään seksityöhön noin 230 eurolla, jonka he sitten joutuvat maksamaan takaisin bordellinomistajille. Omistajat ovat yleensä vanhempia naisia.

Seksityöläisten oikeudet vahvistettiin vuonna 2014. Bangladeshin naisjuristien yhdistys sai maan korkeimman oikeuden vakuuttumaan, että seksityöläisten karkotus suuresta Kandaparan bordellista oli laiton. Oikeuden päätös oli tervetullut, sillä bordellissa syntyneillä tytöillä ei ollut muutakaan paikkaa.

Bordelli on ainoa koti

Nyt bordellit kuitenkin ovat kiinni. Seksityöläiset hyväksyvät sulkemisen, sillä he ymmärtävät virustartunnan vakavuuden.

Bangladeshin hallitus on luvannut kaikille seksityöläisille 30 kilon riisipaketin, parikymmentä euroa rahaa sekä vapautuksen vuokranmaksusta sulun ajaksi.

Shilpylle sulku on silti musertavan huono uutinen. Hän on huolissaan tyttäristään, jotka hän on antanut paikallisen kansalaisjärjestön ylläpitämään turvakotiin.

”Kun annoin lapseni heidän hoivaansa, nuorempi tyttö oli vain kuuden kuukauden ikäinen. Tiesin, että heidän täytyy päästä pois tästä paikasta. Maksan osan heidän koulutuksestaan ja kansalaisjärjestö maksaa loput. Kansalaisjärjestön nainen vakuutti minulle, ettei tyttöjen milloinkaan tarvitse palata bordelliin. Haluaisin, että he menisivät naimisiin ja eläisivät tavallista elämää”, Shilpy selittää.

”Nyt kun bordellimme on suljettu, minulla ei ole mitään ansioita ja pelkään, että lasteni elämä menee pilalle. Minulla ei ole heille mitään paikkaa. Perheeni on katkaissut kaikki siteet, ja tämä on ainoa kotini”, Shilpy huokaa.

Hän ei ole huolineen yksin. Useimmat bangladeshilaiset seksityöläiset elävät kädestä suuhun ja vain noin yksi yhdeksästä saa säästöönkin jotain.

Koronaviruspandemia genderihmiskauppasukupuolten tasa-arvosairaus/lääkintä Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä