Uutiset Koronavirus

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Koululaisia pulpettien ääressä
Koululaisia luokkahuoneessa Gaossa Malissa vuonna 2014. (Kuva: Marco Dormino / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruspandemia on lyhyessä ajassa johtanut siihen, että noin 87 prosenttia maailman koululaisista ja opiskelijoista ei pääse kouluun tai on etäopetuksessa koronaepidemian takia.

YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon keskiviikkona päivitettyjen tietojen mukaan kansalliset sulut vaikuttavat peräti 1,5 miljardiin koululaiseen ja opiskelijaan aina esikoulusta korkeakoulutukseen asti. Mikäli lasketaan kaikki vaikutukset, määrä on lähes 1,7 miljardia.

Vielä maaliskuun alkupuolella osuus oli noin viidenneksen ja viime viikon keskiviikkona puolet. Nyt yhteensä yli 160 maata on sulkenut koulut kokonaan, ja useissa muissa on paikallisia sulkuja.

Opin lisäksi moni menettää myös kouluateriat. Maailman ruokaohjelma kertoi maanantaina, ettei lähes yhdeksän miljoonaa lasta saa enää sen jakamia kouluaterioita sulkujen vuoksi ja luku todennäköisesti tulee vielä kasvamaan.

Pelastakaa Lapset -järjestö varoittaa, että koulujen sulkeminen vaikuttaa eniten haavoittuvassa asemassa oleviin lasiin, kuten kodittomiin, vähätuloisiin, vammaisiin ja yksin eläviin lapsiin.

”Tiedämme kokemuksesta, että mitä pidempään lapset ovat poissa koulusta, sitä todennäköisemmin he eivät koskaan palaa, etenkään tytöt ja vähätuloisten perheiden lapset. Siksi hallitusten on tarjottava helppokäyttöisiä etäoppimisvälineitä ja varmistettava, että teknologia ei sulje pois köyhiä, vammaisia ja syrjittyjä lapsia. On oltava luova. Esimerkiksi yhteisöissä, joissa ei ole internetyhteyttä, voidaan hyödyntää radio-ohjelmia”, sanoo Pelastakaa Lasten humanitaarinen johtaja Gabriella Waaijman järjestön tiedotteessa.

Unesco tarjoaa hallituksille esimerkiksi teknistä tukea, digitaalista oppimismateriaalia sekä webinaareja etäoppimisen varmistamiseksi. Myös YK:n lastenjärjestö Unicef kertoo tukevansa valtioita vaihtoehtoisten oppimisohjelmien valmistelussa. Se aikoo ohjata lisää rahoitusta koulutustyöhönsä 145:ssä matalan tulotason ja keskitulotason maassa. Varoilla levitetään hygieniatietoa kouluissa, jotka vielä ovat auki.

”Lasten koulutus on kehityksen ytimessä. Jos emme turvaa nyt maailman lasten koulutuksen jatkumista, kehitys heikoimmissa yhteiskunnissa vaarantuu pitkäksi aikaa, jopa yli sukupolvien”, muistuttaa Suomen Unicefin koulutusasiantuntija Mia Malama.

OIKAISU 30.3.2020 Vaihdettu Maailman elintarvikeohjelman nimi Maailman ruokaohjelmaksi.

KoronavirusKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetsairaus/lääkintä Suomen UNICEFPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria