Uutiset Koronaviruspandemia

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Koululaisia pulpettien ääressä
Koululaisia luokkahuoneessa Gaossa Malissa vuonna 2014. (Kuva: Marco Dormino / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruspandemia on lyhyessä ajassa johtanut siihen, että noin 87 prosenttia maailman koululaisista ja opiskelijoista ei pääse kouluun tai on etäopetuksessa koronaepidemian takia.

YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon keskiviikkona päivitettyjen tietojen mukaan kansalliset sulut vaikuttavat peräti 1,5 miljardiin koululaiseen ja opiskelijaan aina esikoulusta korkeakoulutukseen asti. Mikäli lasketaan kaikki vaikutukset, määrä on lähes 1,7 miljardia.

Vielä maaliskuun alkupuolella osuus oli noin viidenneksen ja viime viikon keskiviikkona puolet. Nyt yhteensä yli 160 maata on sulkenut koulut kokonaan, ja useissa muissa on paikallisia sulkuja.

Opin lisäksi moni menettää myös kouluateriat. Maailman ruokaohjelma kertoi maanantaina, ettei lähes yhdeksän miljoonaa lasta saa enää sen jakamia kouluaterioita sulkujen vuoksi ja luku todennäköisesti tulee vielä kasvamaan.

Pelastakaa Lapset -järjestö varoittaa, että koulujen sulkeminen vaikuttaa eniten haavoittuvassa asemassa oleviin lasiin, kuten kodittomiin, vähätuloisiin, vammaisiin ja yksin eläviin lapsiin.

”Tiedämme kokemuksesta, että mitä pidempään lapset ovat poissa koulusta, sitä todennäköisemmin he eivät koskaan palaa, etenkään tytöt ja vähätuloisten perheiden lapset. Siksi hallitusten on tarjottava helppokäyttöisiä etäoppimisvälineitä ja varmistettava, että teknologia ei sulje pois köyhiä, vammaisia ja syrjittyjä lapsia. On oltava luova. Esimerkiksi yhteisöissä, joissa ei ole internetyhteyttä, voidaan hyödyntää radio-ohjelmia”, sanoo Pelastakaa Lasten humanitaarinen johtaja Gabriella Waaijman järjestön tiedotteessa.

Unesco tarjoaa hallituksille esimerkiksi teknistä tukea, digitaalista oppimismateriaalia sekä webinaareja etäoppimisen varmistamiseksi. Myös YK:n lastenjärjestö Unicef kertoo tukevansa valtioita vaihtoehtoisten oppimisohjelmien valmistelussa. Se aikoo ohjata lisää rahoitusta koulutustyöhönsä 145:ssä matalan tulotason ja keskitulotason maassa. Varoilla levitetään hygieniatietoa kouluissa, jotka vielä ovat auki.

”Lasten koulutus on kehityksen ytimessä. Jos emme turvaa nyt maailman lasten koulutuksen jatkumista, kehitys heikoimmissa yhteiskunnissa vaarantuu pitkäksi aikaa, jopa yli sukupolvien”, muistuttaa Suomen Unicefin koulutusasiantuntija Mia Malama.

OIKAISU 30.3.2020 Vaihdettu Maailman elintarvikeohjelman nimi Maailman ruokaohjelmaksi.

KoronaviruspandemiaKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetsairaus/lääkintä Suomen UNICEFPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä