Konflikteissa kuolleiden määrä noussut radikaalisti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikteissa kuolleiden määrä noussut radikaalisti

Maailman suurimmissa konflikteissa kuoli viime vuonna lähes 164 000 ihmistä.

Lähes 164 000 ihmistä kuoli viime vuonna maailman 20 pahimmassa konfliktissa. Määrä on 28 prosenttia suurempi kuin vuonna 2013, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta (pdf).

Project for the Study of the 21st Century -ajatushautomon analyysin mukaan lähes kaikissa suurissa konflikteissa uhrimäärät kasvoivat viime vuonna. Vuonna 2013 maailmassa oli kymmenen konfliktia, joissa kuoli yli tuhat ihmistä, viime vuonna ainakin 14, tutkimuksessa kerrotaan.

Pahimmat kolme konfliktia ovat tutkimuksen mukaan Syyria, Irak ja Afganistanissa, joissa kaikissa kuolonuhrien määrä nousi viime vuonna. Eniten kuoli Syyriassa, 76 000 ihmistä. Neljännellä sijalle olevassa Nigeriassa kuolonuhrien määrä puolestaan lähes kolminkertaistui viime vuonna. Luvut ovat tutkijoiden mukaan todennäköisesti aliarvioituja, mutta oleellista on, että muutos vuosien 2013 ja 2014 välillä on suuri.

PS21:n johtajan Peter Appsin mukaan syitä uhrimäärien nousuun on useita. Hän huomauttaa, että monissa sodissa, kuolonuhreista on vastuussa suhteellisen pieni määrä ihmisiä, etenkin äärimielisten militanttiryhmien, kuten Isisin ja Boko Haramin, jäsenet. Samaan aikaan geopoliittiset jännitteet ovat kasvaneet ja lisäksi taustalla voi vaikuttaa myös talouskriisi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia