Kolumbiassa homofobia tappaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbiassa homofobia tappaa

Seksuaaliset vähemmistöt kokevat Kolumbiassa
syrjintää, kuten lähes kaikkialla maailmassa. Tappavaksi syrjinnän
tekee se, että kaikki maan sisällissodan osapuolet ovat homokammoisia.

Seksuaaliset vähemmistöt kokevat Kolumbiassa syrjintää, kuten lähes kaikkialla maailmassa. Tappavaksi syrjinnän tekee se, että kaikki maan sisällissodan osapuolet ovat homokammoisia.

"Minun kimppuuni käydään, koska olen musta, transsukupuolinen, prostituoitu ja uskallan vielä puolustaa itseäni", sanoo Diana Navarro, joka johtaa ryhmänsä oikeuksia puolustavaa Corporación Opción -järjestöä. Hän keskeytti oikeustieteen opintonsa ja perehtyy nyt osallistavaan sosiaalikasvatukseen.

 

Sodalla verhotaan sosiaalisia puhdistuksia

Kolumbiassa vuosikymmeniä jatkuneessa sisällissodassa ovat vastakkain vasemmistolaiset sissiliikkeet ja armeija, jota tukee oikeistolainen asejoukko.

Navarron mukaan sodalla verhotaan "sosiaalisia puhdistuksia", kun armeija eliminoi ei-toivottuja henkilöitä väittäen heitä sisseiksi.

Vuosina 2006 ja 2007 Kolumbiassa murhattiin 67 ihmistä seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, raportoi homojen, lesbojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava Colombia Diversa -järjestö.

Luku kuitenkin kertoo vain pienen osan totuudesta, sillä tietoja on kerätty ensi kertaa ja vain suurista kaupungeista, järjestön lakimies Mauricio Noguera sanoo.

Ihmisten seksuaalista suuntautumista ei ole rekisteröity, ja rangaistuksen pelko estää monia valittamasta syrjinnästä, aktivistit muistuttavat.

Noguera painottaa, ettei Kolumbian aseellinen selkkaus ole ennakkoluulojen syy, mutta se on vahvistanut niitä ja pahentanut seurauksia.

Valvomillaan alueilla niin vasemmiston kuin oikeistonkin laittomat aseryhmät vaativat "normaalia" käytöstä ja ajavat kuolemalla uhaten pois prostituoidut, huumeriippuvaiset ja homoseksuaalit.

 

Aseellinen homofobia ajaa vähemmistöt pääkaupunkiin

"Aseellinen homofobia" pakottaa vähemmistöihin kuuluvat joko salaamaan erilaisuutensa tai hakeutumaan suurimpiin kaupunkeihin, Navarro sanoo.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat kerääntyneet pääkaupunkiin Bogotáan ja Medellíniin, joissa kaupungin johto on luvannut kunnioittaa heidän oikeuksiaan.

Kolumbian kolmanneksi suurin kaupunki Cali tunnetaan sen sijaan transsukupuolisten "kuolemanvyöhykkeenä". Vuosina 2006-2007 kaupungissa tilastoitiin 21 seksuaalivähemmistöihin kohdistunutta murhaa, ja uhreista 16 oli transsukupuolisia.

Vasemmistolaisessa oppositiopuolueessa toimiva Navarro toivoo, että suvaitsevaisuus maassa lisääntyy, kun kovan linjan oikeistolaisena tunnetun Álvaro Uriben presidenttikausi päättyy 2010.

Navarro syyttää myös Kolumbian vanhoillista katolista kirkkoa ennakkoluulojen pönkittämisestä.

Bogotán kaupunginjohtajan tuella järjestettiin marraskuun lopulla kansainvälinen seminaari seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

Kokouksessa kanadalaista kehitysapujärjestöä edustanut Bill Fairbairn havaitsi Kolumbian pääkaupungin edistyneen seksuaalivähemmistöjen aseman kohentamisessa.

Bogotán Chapineron aluetta on alettu kutsua nimellä "Chapigay", koska sinne on syntynyt lukuisia homobaareja ja -diskoja, eikä kaupunginosan pormestari salaile lesbouttaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia