Kohti autonomiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kohti autonomiaa

Mexikon Oaxacan intiaaniyhteisöt haluavat itsehallintoa omien perinteittensä mukaan.

Suurta osaa Mexikon Oaxacan intiaaniyhteisöistä hallitaan perinteisen kyläneuvoston kautta, mutta itsehallintohalut ovat laajemmat. Autonomian kannattajien mukaan keskeistä on luoda yhteisömalli, josta hyötyy koko yhteisö, eivät vain yksittäiset johtajat tai ryhmittymät.

Autonomian saaminen ei ole helppoa. "Meidät on yritetty hiljentää murhilla ja raiskauksilla. Hallitus pelkää ketjureaktioita alueen alkuperäisyhteisöissä. He haluavat pitää kontrollia yllä. Heitä pelottaa ajatus toisenlaisesta koulutuksesta ja toisenlaisesta järjestymisestä", aktivisti Yolanda Merino selittää.

Mexikon Oaxacassa Triqui-intiaanien alueella useamman vuosikymmenien ajan taistelevien Ubisort ja MULT-ryhmien raakoihin ihmisoikeusrikkomuksiin kyllästyneet kyläläiset julistivat alueen autonomiseksi vuona 2007 ja alkoivat hallita yhteisöä perinteisten tapojen mukaisesti. Tavoitteena oli yhdistää alueen pienemmät triquikylät ja elää omavaraisesti. 

Oaxacan viime vuosien ihmisoikeusrikkomukset on liitetty vahvasti vuodesta 2004 hallinneseen kuvernööri Ulises Ruiziin, jonka PRI-puolue ehti olla vallassa yli 80 vuotta. Kesän 2010 vaaleissa perustettiin laaja puolueiden liittoutuma Ulises Ruizia vastaan. Vaalit voitti yhteisen rintaman ehdokas Gabino Cué, joka lupasi muutosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia